Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Partits i sindicats de Badalona denuncien l'obscurantisme del PP en els plans d'ocupació

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol.

Tomeu Ferrer

Badalona —

A Badalona, tercera ciutat de Catalunya en nombre d'habitants, ningú no sap amb certesa quins són els 204 aturats que podran treballar durant uns mesos en el pla d'ocupació que gestiona l'Institut Municipal de Promoció de l'Ocupació (Impo), una empresa pública on hi té majoria el PP. Aquesta manca d'informació preocupa alguns sectors, sobretot l'esquerra social i política de la ciutat, que alerta d'una possible marca d'equitat o directament enxufisme en les adjudicacions de les places, i demana transparència a l'alcalde, Xavier Garcia Albiol (PP).

Fins ara, segons denuncien, no s'ha pogut treure l'aigua clara de les interioritats de pla, cosa que ha suposat que l'Assemblea d'aturats, la Federació d'Associacions de Veïns de Badalona, CCOO i UGT i els partits polítics PSC i ICV-EUiA s'hagin posat d'acord a demanar transparència i, al mateix temps, apuntar les sospites que hi ha a la ciutat sobre l'ús partidista dels diners destinats a lluitar contra la desocupació.

Els partits polítics amb presència al consistori han demanat les dades dels beneficiaris a la direcció de l'Impo i a PP, però la resposta ha estat negativa. Els populars s'escuden en la llei de privacitat de dades per no aportar la informació que se'ls, afirma Carles Sagués, cap del grup municipal d'ICV a la ciutat.

Qui són els 204 badalonins que durant uns mesos podran treballar unes 4 hores diàries cobrant poc més de 520 euros al més? Chi lo sa... s'afirma a la ciutat, i els rumors corren com la pólvora sobre les identitats dels afortunats.

En canvi, a les poblacions veïnes, també dins el pla -està gestionat de manera municipal però el convoca l'Àrea Metropolitana de Barcelona- no hi ha problema a fer el seguiment dels aturats que s'integren en els plans d'ocupació, assegura Felipe Barrera, secretari general d'UGT al Barcelonès Nord i membre del consell d'administració de l'empresa homòloga a l'Impo a Santa Coloma. És el cas de Santa Coloma de Gramenet o sant Adrià de Besós. I és que sindicats i societat civil tenen clar que una cosa es poder fiscalitzar la tria dels que tenen dret a participar en plans d'ocupació i una altra cosa és la xafarderia.

Badalona té actualment 23.184 persones en atur. D'aquestes, unes 17.000 ho són de llarga durada i gairebé 9.000 no reben cap tipus d'ajuda. Tot això en una població de poc més de 220.000 habitants, governada en minoria pel PP

Denuncies dels aturats

El representant de l'assemblea d'aturats de Badalona, davant la manca de transparència, afirma: “entenem que a nosaltres ens van voler comprar” des de l'ajuntament. El portaveu afirma que els capdavanters de l'assemblea havien decidit no participar en la convocatòria entenent que hi podia haver altres aturats amb més necessitats. Però que curiosament havien rebut trucades personals de directius de l'Impo preguntant perquè no ho demanaven.

Antonio Salguero, representant de la federació d'associacions de veïns de Badalona, és més explícit i assegura: “al meu barri, Lloreda, ens coneixem tots. Tothom ha vist que, almenys en dos casos, persones que feien campanya pel PP o que presumien de ser propers a Garcia Albiol, ara han estat contractats”.

El cas és que el PP i Garcia Albiol no es que siguin entusiastes dels plans d'ocupació. Badalona no hi posa ni un euro extra, al contrari del que passa en poblacions veïnes. És més, Albiol, acusat d'incitar a la xenofòbia, ha endurit els criteris per accedir-hi. Els demandants han de portar més de tres anys censats a la població, cosa que ha perjudicat alguns veïns que tot i néixer a Badalona havien viscut un temps fora de la ciutat.

La retribució que cobren els desconeguts aturats de Badalona és també menor que la dels aturats de les poblacions del voltant. Ascensión Romero, de CCOO, afirma que el PP està assajant a la ciutat la política dels minijobs. Reclama que el mínim que hauria de rebre un aturat amb necessitats familiars són els 664 euros mensuals que es reclamen en la ILP de la renda mínima garantida.

Per evitar les adjudicacions a dit o que hi hagi persones que encadenin la seva inclusió en plans consecutius, les entitats socials badalonines reclamen, a més de transparència, que el darrer tràmit un cop passats els filtres inicials sigui un sorteig.

Càrrecs de confiança

Desiré Garcia, regidora del PSC, insisteix que es reclamarà una reunió extraordinària del consell d'Administració de l'Impo per reclamar informació. Recorda que dues mocions aprovades al ple de Badalona ho han exigit i no han estat tingudes en compte pel PP. També fa memòria d'estranyes coincidències com veure que un càrrec de confiança del PP, que va ser substituït després de superar la taxa d'alcoholèmia mentre conduïa, va ser contractat en un pla contra l'atur, “i no sabem si ara també l'han agafat”. I fa memòria de què en la convocatòria anterior les contractacions d'aturats no es van limitar a peons o persones amb baixa qualificació, si no que sorprenentmente es va donar feina a dues persones a l'àrea de protocol municipal.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats