eldiario.es

9

CATALUNYA

Desenes de milers de persones marxen per Barcelona per denunciar que "s'ho estan carregant tot"

Rere aquest contundent lema una multitud de manifestants de variada procedència clama contra les retallades a Catalunya

Els sindicats advoca per convocar al juliol una mobilització general catalana

Joan Carles Gallego avisa que a Catalunya drets socials i nacionals han d'anar junts

Imagen de la manifestación del Primero de Mayo en Barcelona. /ENRIC CATALÀ

Imatge de la manifestació del Primer de Maig a Barcelona. /ENRIC CATALÀ

"S'ho estan carregant tot" era el lema de la pancarta inicial. La manifestació de l'1 de maig ha servit, a Barcelona almenys, per posar de manifest l'amplitud del front de descontentament provocat per les polítiques d'austeritat: els sectors de l'ensenyament, la sanitat, els serveis públics, les organitzacions juvenils i les assemblees de barris han convergit amb els treballadors en una marxa formada per desenes de milers de persones, 160.000 segons els sindicats organitzadors, CCOO i UGT. USOC, encara que no convocava, hi era present amb lemes propis i un nodrit grup d'afiliats

Les grans federacions sindicals de branques com la del metall o construcció i les sectorials diverses s'han unit a les empreses que pateixen processos de reducció de personal per mostrar el malestar de la gent que pateix les conseqüències de les retallades socials. A més, molts ciutadans no enquadrats en cap organització feien pública la seva mala llet amb cartells personals fets a mà: "A la merda la troica", "menys xoriços i més ous" o "els bandolers no són a la muntanya, estan entre els polítics i els banquers". Uns i altres omplien la Via Laietana de Barcelona de cap a cap.

Aquest any a la reclamació d'aturar les retallades i, amb elles, les reduccions de drets salarials, se li ha afegit la critica la degradació de les condicions de treball que es derivarà de la no renovació dels convenis col·lectius, a partir de juliol. Però la principal crida dels dos sindicats ha estat la que instava a la Generalitat a fer marxa enrere amb les retallades i, amb això, retornar a la població els drets socials perduts durant els últims anys de crisi.

Josep Maria Álvarez, secretari general d'UGT, abans d'iniciar la manifestació ha declarat: "la setmana que ve ens reunirem amb CCOO per planificar una acció general que es podria fer al juliol". Aquesta data és la que els sindicats consideren que marcarà la possibilitat de renovar convenis col·lectius o que la seva vigència decaigui i es perdin els drets històrics que inclouen aquests acords.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha considerat que la política d'austeritat té com a objectiu que els poders econòmics incrementin la seva taxa de guanys i acumular més poder i riquesa en poques mans i en perjudici de la majoria.

Els sindicats també han convocat manifestacions a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa per reclamar un canvi de polítiques econòmiques que garanteixin el creixement i no perjudiquin més l'ocupació.

Saltar-se la llei d'estabilitat

Gallego ha advocat per "saltar-se les llei d'estabilitat financera i treballar per incrementar ingressos amb una reforma fiscal integral i profunda". Igualment Álvarez ha apostat per obviar els límits d'austeritat imposats pel govern central a la Generalitat i ha cridat a fer-los front elaborant els pressupostos que calen a Catalunya.

El secretari general d'UGT ha fet un link en la seva intervenció relacionant les polítiques que redueixen els drets laborals amb la situació que s'ha donat a Bangladesh recentment, on més de 300 persones han mort sota les runes d'una fàbrica.

Els líders d'UGT i CCOO, en els seus respectius discursos, s'han referit també al procés polític iniciat a Catalunya al voltant del dret a decidir. Tots dos s'han mostrat favorables a la consulta, però Gallego ha deixat clar que "a Catalunya els drets socials i nacionals han d'avançar en paral·lel".

L'esquerra parlamentària, present

A més de les organitzacions sindicals, els partits d'esquerres han mobilitzat afiliats i dirigents. ICV-EUA hi ha participat amb grup propi amb Joan Josep Nuet, Jordi Guillot, David Companyon i Enric Gomà, entre d'altres. El PSC també tenia seguici propi amb el seu primer secretari, Pere Navarro, i l'exdelegat del govern central a Catalunya, Joan Rangel. ERC encara que s'ha adherit a la marxa no tenia grup diferencial, tot i que es va manifestar davant la delegació del Govern central a Barcelona.

Sense desplegament de Mossos

Contra el que es podia esperar, no hi va haver desplegament de forces d'ordre públic aquest matí. I tampoc incidents. Si unes hores abans centenars d'agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra pràcticament van ocupar el barri de Gràcia, on la CUP, grup amb presència parlamentària, entre d'altres col·lectius, havia convocat una manifestació, a Via Laietana avui entre una multitud indignada només s'hi ha pogut veure la Guàrdia Urbana.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha