Milers de persones exigeixen a les Cases d'Alcanar el tancament del projecte Castor
Unes 3.000 persones s'han manifestat aquest diumenge al migdia a les Cases d' Alcanar (Tarragona), segons el primer recompte policial, per exigir el tancament i desmantellament del dipòsit submarí de gas Castor, que presumptament ha provocat continus petits terratrèmols a la zona. Els organitzadors, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, xifren en 6.000 els assistents i han assegurat que presentaran una denúncia davant la Fiscalia de Castelló pels “danys” produïts i que oferiran un escrit tipus de denúncia perquè qualsevol persona pugui denunciar a títol individual, en declaracions al canal 3/24 recollides per Europa Press.
L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat (ERC), ha xifrat en més de 400 els moviments sísmics que s'han produït a la zona i ha valorat que, si fins ara només s'ha injectat part del gas que servirà de base del magatzem, la compressió d'introduir més i la descompressió d'extreure'l quan estigui plenament operatiu el dipòsit suposarà un “risc evident” per a la població.
Aquesta manifestació se suma a les darreres que s’han organitzat aquests dies, des que els constants terratrèmols han provocat l’alarma entre la població. Ja hi ha hagut protestes a Peñíscola, convocades pel propi ajuntament, que és del PP, i a Vinaròs. Totes aquestes protestes se sumen a les que ja es van fer l’any 2009, quan el Govern central va autoritzar la planta.
Des d’aleshores, mai no s’havien produït tants terratrèmols, però en els darrers dies, s’han disparat. Des del 8 de setembre, segons Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, s’han produït més de 400 sismes, el més important el passat dimecres, que va ser de 4,2 graus de magnitud a l’escala Ritcher. Els sismes han posat el focus sobre el projecte i, a poc a poc, han anat apareixent informacions que semblen indicar que s’ha actuat amb poca cautela. Segons els experts, els sismes no haurien de sorprendre a ningú, ja que, des de fa més de 50 anys ja se sap que aquests projectes provoquen terratrèmols. També ha sorprès saber que l’empresa petroliera Shell, que va explotar el pou des de 1973 fins al 1989, ja va advertir del perill de moviments sísmics a la zona. L’empresa que ara aprofita el pou amb l’emmagatzematge de gas és Escal UGS.
El projecte, avalat pel Govern i la Comissió Europea
El projecte Castor es va començar a tramitar el juliol del 2009 i ja en aquell moment va provocar les queixes de la població, articulades sobretot des de la Plataforma en Defensa de la Sènia, i també d’alguns partits polítics. ERC, a través del diputat Francesc Canet, ja va mostrar al Congrés els seus dubtes sobre la idoneïtat del projecte, però la ministra de Medi Ambient de la època, Elena Espinosa, va informar que la declaració d’impacte ambiental seria positiva. També ICV va portar el cas a la Comissió Europea, a través del diputat Raül Romeva, però tampoc no va aconseguir frenar el projecte.
Arran de l’augment dels sismes, els partits polítics han tornat a demanar a la Comissió Europea que es miri bé el projecte. L’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, ja ha registrat diferents preguntes a la Comissió Europea. L’eurodiputat d’IU, Willy Meyer, per la seva part, ha demanat directament que s’aturi l’emmagatzematge, “a causa del risc potencial al que s’està sometent a la població propera”.