Un empresari admet que va treballar a preu de cost per Convergència “per donar un cop de mà” al partit
Els acusats del cas Palau han acabat de declarar aquest dijous. La jornada no ha deparat confessions com les que van realitzar Fèlix Millet o els Montull. Tres empresaris acusats d'emmascarar amb factures falses les comissions que Ferrovial hauria pagat a Convergència a través del Palau han dit desconèixer el flux de fons amb el qual el fiscal descriu el finançament il·legal del partit. Un d'ells, però, ha explicat que va treballar a preu de cost per a les campanyes electorals del partit per “donar un cop de mà”, ja que Convergència ja no estava al govern de la Generalitat.
L'empresari Juan Antonio Menchén, un dels cinc socis de les empreses Letter Grafic i Mail Rent, ha explicat que el 2006 o 2007 van decidir “donar un cop de mà al partit” treballant per a les campanyes electorals de Convergència a preu de cost. “La conclusió que vam treure és que el benefici de les campanyes el tornaríem al partit”, ha indicat.
El fiscal Emilio Sánchez Ulled li ha preguntat llavors si el que van acordar era treballar gratis per a CDC “per amor a la política”, i l'acusat ha replicat: “No, tot el que gastàvem (en els treballs per a CDC) ho cobràvem, veníem la campanya a preu de cost. No perdíem res, deixàvem de guanyar”. “Era apostar per un client”, ha postil·lat l'acusat.
Segons el fiscal, les factures falses d'empreses van ser el “suport documental fals” amb el qual es van dissimular 2,3 del total de 6,6 milions que Ferrovial va pagar a Convergència a través del Palau a canvi d'obra pública. Del conjunt d'empresaris acusats, dos han admès que van fer factures falses per al Palau perquè així els ho va ordenar Convergència, però quatre ho han negat.
En la seva declaració com a acusat, l'altre administrador de l'empresa, Vicente Muñoz, s'ha desmarcat de les acusacions del fiscal assegurant que en el moment dels fets tenia “atacs de pànic i somnolència” i que era “incapaç” de responsabilitzar-se de la gestió de l'empresa.
Els exassessors fiscals es desvinculen de la trama
Per la seva banda, els exassessors fiscals del Palau de la Música, Raimon Bergós, Santiago Llopart i Edmundo Quintana s'han desvinculat de les factures falses que Millet i Montull van enginyar per justificar davant Hisenda els desviaments de diners en efectiu. El fiscal creu que les factures pretenien justificar els 1,76 milions d'euros retirats pels màxims exresponsables del Palau en bitllets de 500.
Bergós ha negat rotundament que ajudés a fer aquestes factures i ha dit que, en saber que Hisenda els investigava, Millet li va dir que “volia arribar a un acord al més alt nivell” amb l'Agència Tributària i que li va demanar directament si coneixia a algú que els pogués ajudar, al que Bergós li va dir que no. En el mateix sentit, l'assessor Santiago Llopart ha al·legat que no sabia que la documentació que Millet i els Montull li van donar per justificar davant l'Agència Tributària la sortida de fons era falsa.
Torn per a Convergència
Amb la sessió d'aquest dijous han acabat de declaració dels acusats del cas Palau. A partir de dilluns serà el torn dels responsables civils a títol lucratiu, és a dir, de les persones o entitats que es van beneficiar de l'espoli de Millet i Montull. Entre elles hi ha Convergència, però també les dones de Millet i Montull i les dues filles del primer.