Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC porta al Congrés una iniciativa per prohibir el fracking

Protesta contra el fracking a Londres davant el Parlament britànic

EUROPA PRESS

En el seu text, que recull Europa Press, els republicans recorden la gran oposició social al voltant d'aquest tipus de projectes així com els dubtes que han despertat en la comunitat internacional pels seus efectes mediambientals.

De fet, el Parlament Europeu fins i tot va sol·licitar un estudi sobre l'impacte de l'extracció del petroli i gas de pissarra mitjançant la tècnica de fractura hidràulica sobre el medi ambient i la salut humana, particularment en relació amb l'afectació dels aqüífers, l'activitat sísmica que pot provocar, els elevats consums d'aigua, la gestió de les aigües residuals i l'alliberament no controlada de gas metà.

Entre les conclusions que recull l'informe, i que cita ERC en la seva iniciativa, es destaca el qüestionament a una tècnica que pot acabar amb qualsevol possible ús posterior de les zones contaminades i els efectes a llarg termini no són ni tan sols coneguts, a més que es posa en dubte la seva rendibilitat tenint en compte els petits jaciments als quals es pot optar i l'alt cost ecològic d'aquesta pràctica.

FAN FALTA MÉS INFORMES

Per això, l'informe lliurat a l'Eurocambra recomana una directiva europea en matèria de mines, anàlisi “detallats i exhaustius” sobre el marc regulador del fracking per superar les actuals “llacunes” que presenta, reavaluar el seu impacte sobre l'aigua, aplicar anàlisi cost-benefici per a la societat de forma harmonitzada a tota la UE, estudiar possibles prohibicions generals de l'ús de certs químics i obrir a la participació pública el debat sobre aquesta matèria.

En aquestes circumstàncies, països de la UE com França ja han prohibit l'exploració i explotació de jaciments mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica i altres, com el Regne Unit o Holanda, també han vetat aquests projectes de forma cautelar. A Espanya, Catalunya o Cantàbria han expressat el seu rebuig al fracking.

No obstant això, el Govern espanyol “permet sense cap condició” l'ús d'aquesta tècnica, el que “provoca la indefensió del territori davant les peticions d'exploració”, que ja superen el centenar de permisos a tot el país.

MORATÒRIA PROVISIONAL

“Els més que raonables dubtes i les dades sobre els efectes d'aquesta tècnica, suficients per motivar les actuacions preventives en el si de la UE, aconsellen la màxima prudència de les autoritats i una actuació decidida per evitar efectes irreversibles en el territori”, defensa Esquerra, que apel·la al “principi de precaució” per justificar la seva sol·licitud que es prohibeixi el fracking a tot el país.

I mentre aquesta prohibició entra en vigor, els independentistes catalans demanen que es decreti “de manera immediata” una moratòria sobre totes les autoritzacions o concessions ja concedides, incloses les que actualment estan en tràmit.

La proposta podria tirar endavant ja que altres formacions, com el PSOE o Podem, s'han manifestat en contra de l'fracking i fins i tot tenen registrades a la cambra baixa iniciatives del mateix tenor.

Etiquetas
stats