Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern acudirà a l'Audiència Nacional si Foment no arregla la xarxa de Rodalies

La ministra Ana Pastor i el conseller Josep Rull

elDiario.es Catalunya

Al Govern català se li ha acabat la paciència amb el ministeri de Foment. El mal estat de les infraestructures per on es presten els serveis de Rodalies de Catalunya ha provocat que la conselleria de Territori presenti un requeriment previ a l'administrador ferroviari, Adif, que depèn de Foment. La Generalitat entén que Adif ha incomplert les seves obligacions de mantenir la infraestructura ferroviària en les condicions necessàries per prestar el servei. El requeriment és l'avantsala a la interposició d'un recurs contenciós-administratiu davant l'Audiència Nacional “per inactivitat de l'Administració”.

L'objectiu del Govern és que Adif, que és la propietària de la xarxa i l'encarregada del seu manteniment, posi la infraestructura ferroviària en les condicions adequades i solucioni d'una vegada per totes els problemes derivats de la seva antiguitat o la congestió en els túnels urbans de Barcelona. Segons ha explicat l'executiu català en un comunicat, les obres són necessàries “perquè la Generalitat pugui prestar amb fiabilitat els serveis ferroviaris”.

I és que entre les competències que sí que té la Generalitat en el servei de Rodalies hi ha la fixació dels horaris, que queden alterats pels continus retards que acumulen els trens a causa del mal estat de la xarxa ferroviària. La conselleria ha indicat que Adif ha de donar compliment a la sol·licitud de la Generalitat perquè, en cas contrari, es posarà en marxa la via judicial a l'Audiència Nacional.

La Generalitat ha recordat que, dels 306 milions d'euros del Pla d'inversions pactat en 2013 que identificava les mancances de la xarxa i planificava les actuacions a dur a terme, només un 4% estan en servei, un 22% s'estan executant o ja estan contractades i un 74% estan en fase de projecte o pendents.

Segons la conselleria, la llei del sector ferroviari determina que en cas d'accident, fallada tècnica o qualsevol altra incidència que alteri significativament el trànsit ferroviari, Adif ha d'adoptar totes les mesures necessàries per a restablir la situació de normalitat tan aviat com sigui possible.

D'altra banda, la Generalitat també ha obert un expedient informatiu a Renfe per l'alteració del servei de Rodalies els dies 10 i 12 de juny, en els que hi va haver vaga del sindicat de maquinistes Semaf, quan el funcionament del servei es va veure “greument afectat”. La conselleria ha explicat que, amb aquest expedient, vol conèixer les circumstàncies concretes de la prestació del servei i les mesures adoptades per part de l'empresa per restablir la normalitat o reduir l'impacte de les alteracions en els usuaris.

Etiquetas
stats