El Govern central defineix la cimera sobre el referèndum com “una exigència dels radicals de la CUP”
Un signe d'unilateralitat i una exigència de la CUP. Així ha descrit el Govern central la reunió que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat pel pròxim 23 de desembre per abordar la celebració d'un referèndum. El portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha vinculat la cimera amb la necessitat que té el Govern de comptar amb els deu diputats anticapitalistes per aprovar els pressupostos.
De la cimera del 23 de desembre no sortirà cap acord polític concret més enllà d'una fotografia de la varietat dels assistents –patronals, sindicats, entitats– i una reafirmació dels independentistes al referèndum. El Govern de Rajoy ho interpreta com un moviment contrari al diàleg entre executius. “Nosaltres estem amb la mà estesa i altres semblen estar en la unilateralitat”, ha asseverat Méndez de Vigo.
“La cimera del referèndum és una exigència dels radicals de la CUP i un signe d'unilateralitat”, ha afirmat el portaveu, abans de demanar a Puigdemont que reconsideri la seva negativa a acudir a la conferència de presidents autonòmics que se celebrarà a principis del proper any. Així mateix, ha reiterat la voluntat del Govern central de rebaixar la tensió i arribar a un acord. “Estem dialogant contínuament i continuarem així”, ha postil·lat.
A la reunió del 23 de desembre Puigdemont ha convidat a participar als integrants del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), que reuneix l'Executiu català, partits polítics favorables a l'autodeterminació, sindicats, patronals i organitzacions de la societat civil i econòmica. És el referent més proper a la cimera que Puigdemont ha convocat.
El PNDD va sorgir en 2013 d'un compromís del llavors president català Artur Mas amb l'objectiu d'involucrar en la defensa de l'autodeterminació a la societat civil i no únicament a la classe política. Van acabar per participar en les seves reunions els partits i entitats independentistes o sobiranistes. PP, PSC i Ciutadans van rebutjar formar part del PNDD i van censurar que les seves reunions se celebressin al Parlament. Els sindicats sí que hi van participar, mentre que també s'hi van sumar totes les patronals llevat de Foment del Treball.