Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Els treballadors de RTVE a Catalunya temen un gir propagandístic amb l'arribada de Jareño

Eladio Jareño, nou director de RTVE a Catalunya  Foto: EFE

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La tensió que es viu entre sectors polítics catalans i el govern central té traducció en l'àmbit comunicatiu. Eladio Jareño, que fins ara era el cap de premsa de la presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, ha estat nomenat nou director de TVE-Catalunya. El relleu segueix l'estela en la direcció de la televisió pública espanyola, on Julio Samoano ha estat substituït per José Antonio Álvarez Gundín, com a cap d'informatius. Álvarez treballava també als serveis de premsa del Partit Popular.

Jareño és un vell conegut de la premsa catalana. La seva carrera s'ha fet bàsicament a l'ombra del PP. Es va estrenar com a portaveu de l'àrea de seguretat dels Jocs Olímpics de Barcelona. També ha estat assessor de premsa del Governador Civil de Barcelona, director de comunicació de la Delegació del Govern central a Catalunya i director del gabinet de la Delegació del Govern a Catalunya.

Martínez Peinado, treballador del centre de Sant Cugat recorda l'executòria de Jareño quan va ser director de TVE a Catalunya. “En aquell moment el responsable d'informatius a nivell espanyol era Urdazi i aquí la persona nomenada per Jareño va seguir la seva mateixa línia”, diu.

Entre els periodistes de TVE a Catalunya hi ha malestar per les ingerències que des de la direcció es reben en fer la seva tasca. Fonts consultades posen un exemple de darrera hora. Tot els programes de gran format que s'han fet sobre la problemàtica de la consulta a Catalunya en els darrers mesos com per exemple, Informe Semanal, s'han realitzat directament des de Madrid, sense comptar amb els periodistes catalans. En aquest sentit es tem que el nomenament del nou director impliqui un agreujament del control de les informacions per convertir el centre de Sant Cugat més en emissor de propaganda que en productor d'informació.

“Bel·ligerant amb la ciutadania”

L'any 2003 va ser proposat per dirigir el centre de TVE a Catalunya, cosa que va suscitar en aquell moment una certa polèmica política per la seva vinculació amb el partit conservador espanyol. L'abril de 2003 el consell assessor de RTVE a Catalunya, organisme consultiu però no vinculant, va rebutjar el nomenament de Jareño. Els consellers d'ERC, PSC i ICV van mostrar la seva oposició a Jareño. Després de la reunió de l'organisme es va emetre un comunicat en què la majoria dels consellers van considerar que no era “oportú ni adient” el perfil professional del periodista. Concretament s'afirmà que la seva persona no servia per a gestionar una realitat tant complexa com la de RTVE a Catalunya, ni per a garantir en any d'eleccions el pluralisme exigible a uns mitjans públics“. El llavors diputat socialista, Antoni Poveda, va reblar el clau afirmant que Jareño, des del seu càrrec de cap de gabinet de la Delegació del Govern s'havia significat per ”ser bel·ligerant amb la ciutadania“. En el consell els vots favorables a Jareño van ser els del PP i els de CiU. Aquell era un moment d'idil·li polític entre els conservadors espanyols i catalans.

Jareño va ser substituït com a director de RTVE a Catalunya per Joan Tàpia quan va canviar la majoria parlamentària estatal l'any 2004. Llavors va ser nomenat director de programes infantils de TVE, no debades sota el seu mandat es van crear els Lunnis, fins que l'any 2008 quan va tornar a la direcció de comunicació del PP a Catalunya.

El nomenament de Jareño es produeix amb un moment delicat per al futur de TVE a Catalunya. De fet, hi ha convocades vagues per CCOO parcials el dia 21. El sindicat denuncia que els informatius que es fan des de Sant Cugat per a la 1HD no arriben a la gent perquè haurien de fer-se en alta definició i les desconnexions no ho permeten.

Es queixen també de la disminució de producció pròpia, la qual cosa implica una infrautilització de les unitats mòbils i els platós del centre de TVE a Sant Cugat del Vallès. Aquesta situació es considerada pels treballadors d'abandó. Un exemple palmari és el pretés tancament del servei de menjador i cafeteria planteja per la Direcció de la Corporació RTVE de Madrid, que comportaria greus perjudicis per a la producció d’informatius i per a la producció de programes que es realitzen des del centre. La tasca de producció de programes i d'informatius des de Sant Cugat ha anat disminuint progressivament. Ara hi treballen poc més de 600 persones quan en el seu millor moment hi havia més de 1.500 treballadors.

En l'esfera de la llibertat d'informació, Diego F. Martínez Peinado, secretari d'Organització de la Secció Sindical estatal de CCOO a la Corporació RTVE Catalunya explica: “tant els socialistes com els populars manipulen, tot i que els socialistes ho fan amb més habilitat que els populars, que són més toscos”.

Etiquetas
stats