Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Gallego (CCOO) i Ros (UGT) veuen esgotada la Constitució de 1978 pel seu gir antisocial

Joan Carles Gallego i Camil Ros en una foto d'arxiu

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya ha declarat aquest divendres que els canvis aplicats a la Constitució de 1978 i la interpretació que des del Tribunal Constitucional es fa d'aquesta norma l'ha convertit en un text esgotat que caldria canviar. Al seu torn, Camil Ros, ha considerat que caldria obviar algunes decisions anti socials adoptades per l'Alt Tribunal.

Gallego ha fet aquestes declaracions a la fi d'una roda de premsa on ha anunciat els actes a celebrar per commemorar el dia del Treball digne.

“La Constitució de 1978 deia en un dels seus articles cabdals, l'11, que aquest és un Estat social de dret, però la interpretació que veiem que se'n fa des del Constitucional ho desmenteix”, ha dit, tot titllant la lectura actual de la norma com d'antisocial. El líder sindical ha posat diversos exemples per donar suport a la seva afirmació. “Quan arriben qüestions al Constitucional sobre drets laborals, com la que es deriva de les sentències del Tribunal Europeu de Justícia, fonts properes al Constitucional volen fer una interpretació retallada argumentant que una lectura literal perjudicaria els interessos de les grans empreses”. També ha recordat el canvi que es va fer una nit d'estiu de l'article 135 que ara prioritza el pagament del deute exterior a les despeses socials com les pensions o mantenir l'Estat de Benestar. El tercer clau al taüt de la desconfiança respecte a la Constitució de 1978 el posava divendres l'anunci de l'Alt Tribunal de mantenir la suspensió dels articles de la llei d'habitatge de Catalunya que havien de garantir els subministres bàsics per a les persones afectades pels desnonaments. Concretament el que ha indignat els sindicalistes és la justificació posada per suspendre la llei. El Constitucional ha argumentat que la norma causa perjudicis al sistema financer.

Camil Ros, que estava al costat de Gallego va fer una crida perquè a Catalunya les empreses subministradores i bancs obviïn la suspensió de la llei adoptada pel Constitucional i no cobrin els subministres a les famílies que podrien ser expulsades de les seves llars. Els dos dirigents sindicals van blasmar que l'argumentació per suspendre la llei defensi que mantenir-la perjudicaria “el funcionament i estabilitat del sistema financer”.

Gallego va acabar la seva intervenció vinculant la desafecció a l'Alt Tribunal a les decisions adoptades en el contenciós entre Catalunya i Espanya i va recordar que els assumptes polítics haurien de solucionar-se políticament i no a través actuacions legals, va dir.

Etiquetas
stats