Jordi Pujol Ferrusola admet que el llegat familiar es va invertir en un producte financer opac
La compareixença de Jordi Pujol Ferrusola davant la titular del jutjat d’instrucció número 31de Barcelona no ha servit per aclarir l’origen dels diners que el seu pare, l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol Soley, va reconèixer que havia ocultat durant 34 anys a Hisenda. El fill gran de l’ex-president sí que ha explicat que va encarregar-se de fer el seguiment d’aquests diners i repartir-los entre els seus germans un cop li va ser traspassada la gestió per part del seu oncle Joaquim Pujol Figa.
L'explicació de la gran rendibilitat obtinguda per aquests diners -van passar de 140 milions de pessetes el 1980 a prop de 8 milions d'euros vint anys després- es deu, segons Jordi Pujol Ferrusola, als beneficis obtinguts per les “làmines financeres” de titularitat “opaca” en què els va invertir. Aquests productes financers, amb valors procedents d'Alemanya, Àustria, Finlàndia o Estats Units, s'haurien produït grans guanys, a mesura que anaven vencent els seus terminis.
En la seva compareixença davant la jutgesa, Jordi Pujol Ferrusola ha dit que el seu pare mai no ha sabut com s’han gestionat aquests diners. De fet, ell mateix considera que no n’ha estat “administrador” sinó que simplement ha estat pendent dels rendiments de les esmentades “làmines financeres” i ha preferit presentar-se com a “representant del patrimoni”. Les “làmines financeres” són un producte financer que avui ja no existeix i que permetia pagaments al portador que evitaven fer-ne un seguiment immediat dels seus beneficiaris.
Amb la seva declaració, Jordi Pujol júnior ha esvaït les esperances que va obrir en la seva compareixença a la comissió parlamentària d’investigació sobre el frau i la corrupció quan va anunciar que avui donaria totes les explicacions sobre el llegat que no podia explicar aleshores. L’origen dels diners que Jordi Pujol Soley va confessar que tenia a l’estranger és cada cop un misteri més insondable. De les explicacions aportades pels implicats sembla deduir-se que no hi ha cap document que deixi constància d’aquest suposat llegat.
Jordi Pujol Ferrusola ha arribat una hora abans de la prevista per la seva compareixença conduint una moto molt senzilla; res a veure amb els vehicles de luxe que va explicar al Parlament que eren de la seva propietat o el Lamborghini Diablo que conduïa fa uns dies per la Cerdanya. Tampoc duia el braç en cabestrell com aleshores i l’ull de vellut que lluïa estava molt millorat.
Ha contestat sense grans elucubracions –contràriament a la seva intervenció al Parlament- i en cap moment ha obert la carpeta plena de documentació amb què s’ha presentat als Jutjats. A la sortida, ni ell ni els seus advocats han volgut fer declaracions. Se’l veia distès i, fins i tot, ha fet una broma fent veure que intentava eludir els periodistes que l’esperaven a la sortida de la sala on ha declarat.
Estava previst que avui també comparegués Marta Pallerola, que va gestionar les inversions fetes per la filla petita dels Pujol-Ferrusola, Mirèia, però ha enviat un comunicat justificant la seva absència, el contingut del qual no ha explicat la jutgesa.
Els advocats de “Manos Limpias”, presents en la causa, han demanat que s’insisteixi en la compareixença de Pallerola i han anunciat que han demanat la imputació del Banc Madrid per “col·laboració necessària en el blanqueig de diners”. Al Banc de Madrid hi van dipositar els membres de la família Pujol-Ferrusola els diners que els van descobrir a la banca privada andorrana. Precisament, la jutgessa està a l’espera de rebre informació d’aquests comptes andorrans, malgrat els recursos en contra de subministrar-los que han presentat els advocats de la família Pujol.