Sáenz de Santamaría reitera davant Junqueras el rebuig del Govern central al referèndum pactat
Un diàleg que transcendeixi “les conegudes i, potser, evitables discrepàncies sobre el referèndum”. Així va ser la invitació que el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va enviar a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría el passat 21 de novembre. La materialització de l'oferta ha tingut lloc aquest dimarts, quan tots dos 'vices' s'han vist a Barcelona en el que ha estat la segona trobada oficial bilateral, la primera després de la decisió del Govern de convocar un referèndum. El resultat ha estat l'esperat i Santamaría ha rebutjat una consulta pactada.
“Sobre el referèndum el senyor Junqueras coneix perfectament, perquè jo li ho he dit en alguna ocasió, que no forma part de l'àmbit de disposició del Govern”, ha tancat la vicepresidenta abans d'entrar a la reunió. A la sortida de la trobada, ha afirmat que “no podem negociar del que no podem disposar”, en referència al referèndum. També ha instat Puigdemont a anar a la conferència de presidents, a la qual Puigdemont no té previst acudir.
Per la seva banda, Junqueras s'ha reafirmat en què se celebrarà un referèndum i que no estarà “condicionat al permís” del Govern central. També ha indicat que el Govern català “sempre” estarà disposat a acordar-lo. L'exposició davant del Govern espanyol dels plans sobre el referèndum va en la línia de l'última reunió entre el conjunt d'agents sobiranistes, on el consens es va centrar en el referèndum pactat.
La crida a les urnes és el nou gran assumpte de la legislatura catalana, i el Govern considera que ha d'aparèixer, per força, en una trobada d'aquest tipus amb la representant del Govern espanyol. Però no ha estat l'únic punt del dia a la reunió. També s'ha parlat sobre el deute i sobre l'estat del fons de les pensions.
En la trobada han confluït dues aspiracions de tots dos executius. D'una banda, l'anomenada 'Operació Diàleg' del Govern espanyol, que encapçala la mateixa Santamaría, que aposta per una presència més freqüent a Catalunya i per maximitzar els espais de diàleg amb la Generalitat. Per una altra, el desig de bilateralitat del Govern, mostra de la qual és la pretensió de Puigdemont de no anar a la conferència de presidents autonòmics i de negociar els seus 46 punts.
Va ser el mateix president qui, després de la seva primera reunió amb Mariano Rajoy, va encarregar a Junqueras que mantingués trobades amb la número dos del Govern central. La primera d'aquelles reunions va tenir lloc el 21 de juliol passat, on Santamaría va assegurar estar disposada a parlar de tots els punts, menys del referèndum.
Junqueras ha explorat també aquesta voluntat en la reunió, a la qual ha acudit amb dos temes espinosos, com són el deute i les pensions. Segons expliquen fonts del Departament, el vicepresident ha demanat explicacions pels 550 milions d'euros de deute que l'Estat ha col·locar cada dia en els mercats, el que Junqueras considera una autèntica crisi del deute. D'altra banda, l'esgotament del fons de reserva de les pensions, que es troba en mínims històrics.
Aquests són els assumptes que porta el responsable econòmic de la Generalitat en la seva agenda, en comptes dels 46 punts que fins ara manejava. Un canvi que visualitza el pas d'una estratègia defensiva, que reclama la fi de suposats greuges, a una ofensiva, que demana comptes de la seva gestió al Govern espanyol.