Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

Les justificacions dels alcaldes que haurien cobrat sobresous apunten a Manuel Bustos

Manuel Bustos, a la dreta, entrant a declarar.

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

Els 44 alcaldes que van percebre “sous encoberts” de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), en concepte de dietes o desplaçaments injustificats, han desfilat aquest matí per ràdios i televisions per respondre a les acusacions rebudes, fruit de la instrucció judicial del cas Mercuri. Alguns dels càrrecs esquitxats han coincidit en afirmar que desconeixien aquestes suposades irregularitats, i que haurien estat víctimes de la manera de fer de la direcció de la Federació, encapçalada per l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, imputat pel cas Mercuri.

Alcaldes com Joan Mora (CiU), de Mataró; Jordi Sanjosé, de Sant Feliu de Llobregat (ICV-EUiA); David Rodríguez, de Solsona (ERC), o Lluís Caldentey, de Pontons (PP), han expressat que sempre van pensar que els diners que percebien regularment responien “a una feina que realment fèiem”, segons Mora. L'alcalde de Mataró afirma que no sospitava que fos irregular perquè ho declarava a Hisenda.

“És un enorme error jurídic, pensàvem que eren dietes per assistència, no ha estat ben comptabilitzat i ara és injust i interessat que s'estengui una imatge generada de corrupció als Ajuntaments”, ha valorat Sanjosé. Així doncs, els implicats en cobraments presumtament irregulars han acusat els organs de Govern de la Federació de Municipis d'un “irresponsabilitat gravíssima” i d'haver-los enganyat.

Sense resposta del PSC

Tot i que el PSC és el partit que més presència té en la Federació de Municipis de Catalunya, els socialistes no han donat la seva versió dels fets aquest matí. Més de la meitat dels 44 alcaldes investigats (23) són del PSC, però la majoria dels que s'han explicat eren d'altres formacions. Només Anna Pagans, exalcaldessa de Girona, o Esther Pujol, de Tiana, han fet saber la seva “perplexitat” -en paraules de Pagans- davant l'escàndol.

“Cada mes cobrava 397 euros, i assumint que eren per la dedicació que feia a l'entitat municipalista”, ha expressat Pagans. Pujol, per la seva banda, ha afirmat que ha posat els diners cobrats a disposició del jutge.

Per contra, l'alcalde d'El Prat, Josep Lluís Tejedor (ICV), ha assegureat que no pensa tornar l'assignació rebuda, perquè considera que és una “compensació econòmica” justificada per la seva dedicació i la de la resta d'alcaldes a una tasca de “defensa el món local català”. Tejedor, segons l'atestat, hauria cobrat 12.870 euros en total.

Dietes i reunions no correspostes

La investigació dels Mossos d'Esquadra, inclosa en una peça separada del cas Mercuri, i difosa ahir per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, estableix que durant els anys 2011 i 2012 -encara que podria haver començat abans- els 44 alcaldes van cobrar “sous encoberts” per dietes i desplaçaments de reunions que no es corresponien exactament a la seva activitat. En alguns casos, perquè es percebien en èpoques d'inactivitat de l'organisme.

Però també perquè els diners rebuts no corresponien a la despesa -un alcalde de Terres de l'Ebre podia cobrar menys en desplaçaments que un de l'àrea metropolitana de Barcelona, on se celebraven les reunions-, sinó a la importància del càrrec ocupat a la Federació. Qui més va cobrar, de fet, va ser el president Manuel Bustos, que en aquells dos anys va ingressar més de 23.000 euros de la FMC.

El jutge veu en aquests cobraments una possible malversació de fons, perquè tot i que la Federació és un organisme privat -i per tant no hi hauria incompatibilitat de sous públics- el cert és que rep la pràctica totalitat del seu finançament de l'Administració pública.

Una auditoria “amb excel·lent valoració”

La Federació de Municipis ha emès un comunicat aquest divendres en què evita fer autocrítica i destaca el seu compromís amb “la pulcritud de la gestió dels recursos públics en qualsevol circumstància”. Tot i així, exposen que han iniciat un “exhaustiu anàlisi de les gestions realitzades abans de l'any 2013”, moment en què es va renovar la presidència. Les investigacions policials corresponen als anys 2011 i 2012.

De fet, un dels arguments principals de la Federació és que des de l'entrada de la nova Presidència, “es van establir una sèrie de mesures orientades al foment de la transparència”. Entre elles, una auditoria externa anual que revisa els comptes de l'entitat des de 2012, “amb una excel·lent valoració i resultat final”.

Etiquetas
stats