Millet declara només tres minuts i nega haver cobrat diners pel projecte de l'Hotel del Palau
Tres minuts: és el temps que ha durat la declaració de Fèlix Millet en el judici del cas Hotel Palau, que ha pogut finalment començar aquest dilluns, dues setmanes després de la data prevista inicialment. L'expresident del Palau de la Música Catalana, que ha arribat a la Audiència de Barcelona en cadira de rodes, només ha respost al seu advocat i ha dit que no ha demanat cap tracte de favor a responsables polítics ni ha cobrat res de l'empresari que havia de construir un hotel a les finques adquirides pel Palau.
Tot i així, el fiscal ha desgranat totes les preguntes que tenia previst fer a l'acusat però aquest no n'ha contestat cap. “Mentalment no sóc jo”, ha manifestat Millet davant el magistrat, posant com a origen del seu estat mental la medicació que està prenent des que es va trencar el femur, motiu pel qual s'havia posposat el judici fins avui. Millet ha dit que ratificava tot el que havia declarat durant la investigació però la jutgessa ha apuntat que només les declaracions del judici oral es prenen en consideració com a proves. La magistrada també ha recordat que la metgessa forense, que va visitar Millet ahir, va confirmar que ell estava en condicions de declarar aquest dilluns.
El fiscal creu que Millet i Montull han cobrat 900.000 euros de l'empresari Manuel Valderrama, propietari de Olivia Hotels, a canvi que aquests pressionessin diferents càrrecs polítics per tal d'aconseguir la requalificació de tres solars situats a prop del Palau i poder així construir un hotel.
Montull afirma que tot passava per Millet
La mà dreta de Millet, Jordi Montull, sí que ha accedit a declarar, tot i que, a la majoria de preguntes del fiscal, ha contestat que no recordava els fets. “Parlàvem de moltes coses”, ha dit, per justificar que no remomerava el que va passar fa 10 anys. Montull també ha confirmat la implicació de Fèlix Millet en tots els tràmits del projecte: “Jo tramitava el que fos i després li explicava al senyor Millet”, ha assegurat. L'ex número 2 del Palau també ha afirmat que no va amagar mai que els solars acabarien sent venuts a un promotor hoteler.
El fiscal demana 10 anys de presó
El fiscal demana 10 anys i 2 mesos de presó per als dos, per tràfic d'influència, falsedat, apropiació indeguda i prevaricació. La investigació judicial va començar quan l'Associació de Veïns del Casc Antic va presentar una denúncia per la modificació del Pla general metropolità que afectava tres finques del carrer Sant Pere Més Alt de Barcelona, davant del Palau.
Es va descobrir llavors que el Palau havia adquirit aquestes finques per part de l'Institut de Germans de les Escoles Cristianes al qual Millet i Montull havien promès la reforma d'una altra escola gestionada per aquesta congregació. El 2006, es va signar un conveni a tres bandes entre el Palau, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, representada pel llavors conseller d'Economia, el socialista Antoni Castells.
La modificació del PGM es va seguir tramitant al consistori però obviava un detall important que es va conèixer després. La titularitat de la finca en aquell moment no era de la Fundació Palau com apareixia en la documentació usada per als tràmits sinó de l'empresa Oliva Hotels que havia pagat, segons la fiscalia, la quantitat de 900.000 euros després d'una licitació privada. Aquests diners mai van anar a parar a la Fundació Palau sinó que el van embutxacar íntegrament Millet i Montull.
Durant els propers dies declaran els altres acusats, entre els quals es troba l'extinent d'alcalde d'Urbanisme, el socialista Ramon García-Bragado i de dos alts càrrecs d'Urbanisme a l'ajuntament, Ramon Massaguer i Enric Lambies. El fiscal demana 4 anys i 7 mesos de presó per a ells per prevaricació (dictar resolucions sabent que són injustes) i falsedat documental perquè, en la seva opinió, ells eren necessàriament coneixedors de la titularitat real de les finques. L'últim acusat és l'arquitecte del projecte, Carles Díaz.