Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El nou aire municipal impregna la concentració contra el CIE de Barcelona

Actuacions de dansa, música i poesia han acompanyat la protesta davant el CIE / ENRIC CATALÀ

Siscu Baiges / Enric Català (fotos)

Barcelona —

Uns dos milers de persones han assistit a la concentració per reclamar el tancament del Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona que s’ha realitzat aquesta tarda davant del recinte, a la Zona Franca. La mobilització s’ha fet en un to festiu, davant la mirada dels mossos d’esquadra desplegats a l’entrada del CIE, però sense cap presència de policies municipals.

El govern municipal, en canvi, ha estat representat àmpliament amb la presència de la pròpia alcaldessa, Ada Colau, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarelo, i diversos regidors i membres de Barcelona en Comú. També hi ha participat diputats del Parlament de Catalunya com Oriol Amorós (ERC), David Companyon (EUiA) o Isabel Vallet (CUP), la senadora Ester Capella (ERC), l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun o el dirigent de Procés Constituent Arcadi Oliveres.

L’alcaldessa, que s’ha barrejat entre els manifestants i no ha pres la paraula en l’acte públic, ha coincidit, en les seves declaracions als periodistes, amb els plantejaments dels convocants: Tanquem Els Cies, Sos Racisme Catalunya i Migrastudium. A més, s’ha compromès a fer tot el que estigui en les seves mans “perquè Barcelona sigui una ciutat lliure de Cie” i que, mentre això no sigui possible, oferirà ajut i suport jurídic als afectats i les seves famílies.

La concentració d’aquesta tarda ha estat una barreja d’acte festiu i de denúncia. L’ha presentat el periodista Carles Solà i ha anat alternant parlaments reivindicatius i actuacions musicals. Han intervingut representants de les tres entitats convocants, de Stop Mare Mortum, Papers per Tothom, d’associacions que han demanat que es faci front a la crisi humanitària que es viu a Síria o a la repressió a l’Egipte i immigrants que han patit els efectes de detencions injustes.

Mercè Duch, en nom de la plataforma Tanquem El Cies ha exigit que “el Parlament de Catalunya aprovi una resolució demanant el tancament del de Barcelona abans que acabi el mes de juliol”. Duch ha reclamat que “cap persona estigui per sota de cap altra” i ha acabat cridant un dels lemes més escoltats aquest vespre: “Per vergonya, per justícia, per dignitat, ja hem obert els ulls! Tancarem el Cie!”.

El nombre de persones detingudes dins el recinte varia en funció de les deportacions. Té capacitat per uns 220 interns i sol haver-n’hi entre 40 i 80 diàriament. El 2013 van passar pel Cie quasi 1.400 immigrants. L’any passat, aquesta xifra es va reduir a 1.100. Les condicions de vida al seu interior han millorat, gràcies a la pressió de les associacions de defensa dels drets humans, que ara volen fer un pas mes enllà i aconseguir el seu tancament.

A Madrid també s’ha celebrat avui un acte contra els centres d’internament d’estrangers que ha aplegat unes tres-centes persones, que han marxat des de la plaça de Leganés fins la Puerta del Sol.

Etiquetas
stats