Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El Parlament inicia la reforma del reglament per poder aprovar la llei de ruptura en un dia i sense debat

La Mesa del Parlament tramita la reforma exprés del reglament per la "desconexió"

Oriol Solé Altimira

Junts pel Sí que ha fet valer la seva majoria a la Mesa del Parlament aquest dimarts per posar en marxa la via exprés i sense debat cap a la independència. La Mesa, per quatre vots a tres, ha admès la proposta del grup independentista de reforma del reglament de la Cambra catalana per agilitzar així l'aprovació de la llei de ruptura amb l'Estat i de les altres dues lleis de “desconnexió”.

L'objectiu de JxSí amb la reforma del reglament és poder aprovar les normes en un sol dia i sense el debat habitual entre els grups, el que ha provocat una allau de crítiques dels partits de l'oposició, que consideren trepitjats els seus drets. I és que la modificació del reglament permetrà aprovar les lleis de “desconnexió” sense debat, eliminant el seu pas per comissió, i sense que l'oposició pugui formular esmenes. És a dir, les lleis es portaran directament al ple del Parlament.

El proper pas serà la creació d'una ponència conjunta, en la qual l'oposició ja ha anunciat que no hi participarà. De seguir el pla previst, aquesta ponència canviarà el reglament del Parlament per permetre que els partits puguin impulsar la tramitació per lectura única d'una proposició de llei. Fins ara, això només podia fer-se amb la unanimitat de tots els grups parlamentaris o si el Govern presentava un projecte de llei.

Des de JxSí argumenten que el canvi en el reglament del Parlament ja figura en altres cambres autonòmiques. Tampoc amaguen, però, que l'objectiu final de la modificació és convocar el promès referèndum sense desobeir el Constitucional.

La maniobra de JxSí ha enfurismat l'oposició. “No es pot furtar el debat intentant evitar que l'oposició representi a una part important dels catalans”, ha afirmat la portaveu del PSC, Eva Granados. El portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha acusat JxSí de “passar el corró” al reglament del Parlament “per fer el que els dóna la gana i proclamar la independència”. Des del PP, Alejandro Fernández ha titllat els independentistes d'“antidemocràtics”.

Ciutadans, PSC i PPC havien presentat peticions de reconsideració a la Mesa contra la seva decisió d'admetre a tràmit la proposta de JxSí de reforma del reglament del Parlament, però la majoria independentista les ha rebutjat. Inicialment, JxSí va plantejar tramitar la seva iniciativa directament a través de la Mesa, però els lletrats van indicar que aquest no era el procediment adequat, de manera que l'òrgan rector de la Cambra va instar la setmana passada al grup del PDECat i ERC a demanar la ponència per reformar el reglament.

Etiquetas
stats