Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La rotativa d'El Periódico evita el tancament a canvi d'acomiadaments i rebaixes salarials

19/04/2013 - 08:36 h  Els treballadors de la rotativa d'El Periódico, després d'una de les seves múltiples protestes. /CARMEN SECANELLA

Pau Rodríguez

Barcelona —

La plantilla de Gràfiques de Premsa Diària (GDP), la rotativa de Parets del Vallès (Barcelona) on s'imprimeixen 'El Periódico' i l''Sport', propietat del Grupo Zeta, ha evitat in extremis el tancament de la planta. Les negociacions entre l'empresa -que volia aplicar un ERO d'extinció i acomiadar els 102 treballadors- i els representants sindicals van finalitzar sense acord la setmana passada, de manera que tot apuntava al desmantellament imminent de la impremta, però finalment ahir els empleats van rectificar i van optar per acceptar l'última oferta: mantenir la planta en funcionament però amb només 77 persones i unes rebaixes salarials que podrien arribar al 50%.

L'acord es va formalitzar aquest dijous a la nit després d'una última i llarga jornada de negociació, pel fet que la proposta de l'empresa incloïa també la creació d'un nou conveni col·lectiu per als treballadors de GPD, que serà diferent al que ara compartien amb les altres sis empreses que giren al voltant d''El Periódico', entre les quals hi h Ediciones Primera Plana -editora del rotatiu- i més firmes de logística, publicitat i d'altres. Fonts sindicals van denunciar que amb aquesta mesura l'empresa pretén “aïllar” la rotativa de la resta del diari, i es van queixar que els van amenaçar amb el tancament si no ho acceptaven. El nou conveni fixa la jornada laboral en sis hores diàries.

A partir d'ara s'obre una setmana de termini perquè els empleats que voluntàriament vulguin acollir-se a les condicions d'acomiadament puguin fer-ho. Pel que fa a la resta, es veuran afectats per una retallada d'un 25% del sou, a més d'una rebaixa d'un 50% dels plusos -per nocturnitat i antiguitat, entre d'altres. En total, el comitè d'empresa calcula que alguns podrien perdre fins a un 50% del seu salari actual. “Malgrat que hem acceptat, les condicions segueixen sent duríssimes”, resumeixen fonts sindicals. Des de l'empresa, de moment, segueixen sense voler valorar els fets.

Tres jornades de vaga solidària i 15 dies d'atur a Parets

La lluita per mantenir oberta la planta malgrat les intencions del Grupo Zeta ha conclòs amb més de 15 jornades de vaga a la rotativa, a més de tres dies de vaga conjunta de totes les empreses amb les quals GPD compartia fins ara conveni, entre les quals es troba la redacció de 'El Periódico'. Precisament dilluns la plantilla de la impremta es va apropar a la seu de l'empresa, al carrer Consell de Cent de Barcelona, ​​per agrair als periodistes i als altres empleats del grup el seu compromís i solidaritat amb la causa de la rotativa. Hi va haver abraçades d'emoció durant la trobada.

Els ajustos a la planta de Parets s'emmarquen dins del pla de reestructuració que des de fa anys està duent a terme el Grupo Zeta, aclaparat per un elevat deute amb diferents entitats financeres i no aliè a la crisi de la premsa en general. Amb aquest desenllaç, l'empresa compta que estalviarà prop de 4,5 milions, a més d'evitar el desmantellament d'una important rotativa que amb tanta pompa inaugurar el rei Joan Carles, Mariano Rajoy i Jordi Pujol l'any 2.000.

Etiquetas
stats