CiU i PP bloquegen la proposta d’ICV-EUiA d’impulsar un Pla de Rescat Social a Barcelona
En una setmana on la desigualtat ha tret el cap en l’agenda mediàtica, gràcies a l'alarmant informe d’Intermón Oxfam, l’Ajuntament de Barcelona ha tombat amb els vots favorables de CiU i PP una proposició d’ICV-EUiA sobre aquesta qüestió. El grup ecosocialista ha proposat sense èxit l’elaboració d’un Pla de Rescat Social que contemplava una despesa de 150 milions d’euros per a l’exercici 2015 que malgrat el suport de PSC i UxB no tirarà endavant.
Segons Ricard Gomà avui Barcelona és una “ciutat fracturada que es troba en una situació d’emergència social i habitacional”, amb més de 100.000 persones a l’atur, 2.900 infants en risc de malnutrició i 80.000 llars afectades per la pobresa energètica. “Cal una resposta urgent, i no hi ha cap argument de caire econòmic per justificar una negativa a aquesta proposta per part d’un Ajuntament que ha tancat dos exercicis amb més de 200 milions de superàvit”, ha assegurat Gomà, convençut que la despesa requerida és “perfectament assumible”.
El PP i partit que dóna suport al Govern municipal, CiU, han esgrimit raons similars per oposar-se a la proposta de Gomà, “que no vol dir oposar-se a la lluita contra la pobresa”, li ha matisat la tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, i també regidora del districte de Gràcia, Maite Fandos “Vostè parla d’un període que va des del 2008 fins al 2013 i ni tant sols té les deses de 2013, no serà que vostè el que vol és culpar el govern de tot el que van fer vostès”, ha raonat Fandos abans d’acusar ICV-EUiA “d’utilitzar la pobresa amb finalitats electorals.
Per la seva part, la regidora de PP Gloria Martín ha convidat al ICV-EUiA a negociar els pressupostos “com fem nosaltres”. Segons la regidora popular “mai s’havien destinat tants recursos a l’atenció de les persones com en aquest mandat, molts més que quan vostès governaven”. Per a Martín, com per a Fandos, ICV ha presentat la moció, únicament, “en clau de campanya”.
Per part del grup socialista, Imma Moraleda ha defensat la feina feta per l’anterior govern en matèria d’equitat i, per part d’UxB, el regidor Joan Laporta s’ha referit a la moció presentada per ERC al Parlament sobre pobresa per, en coherència, votar-hi a favor. Laporta ha aprofitat per recordar que la pobresa “també” és deguda al dèficit fiscal que pateix Catalunya envers l’Estat.
La bretxa social en clau de metro
El debat sobre la pobresa arribava després que el grup d’ICV-EUiA presentés un mapa que feia una translació al mapa del metro les dades sobre la renda disponible de les famílies dels diferents barris de Barcelona. Unes xifres que posen de manifest, per exemple, que la riquesa concentrada en barri acomodats, com Pedralbes, multiplica per sis els diners que tenen els veïns de barris populars, com Ciutat Meridiana. El gràfic també retrata que el districte de Nou Barris concentra els barris més pobres, mentre que els de Sarrià Sant Gervasi i Les Corts agrupen els veïns més rics.
La conclusió principal del gràfic –les dades del qual es deriven de Departament d'Estadística de l'Ajuntament– és la constatació de que la bretxa social s'eixampla. És a dir, els barris rics cada vegada són més rics; i els pobres, cada cop més pobres. De fet, dels 73 barris de la ciutat, fins a ha 55 tenen la renda per sota de la mitjana, fixada en 100. Tres quartes parts dels barris són més pobres que la mitjana. El rècord de renda baixa el té Ciutat Meridiana, amb un índex de 37,5. L'any anterior era de 51, de manera que la situació al barri empitjora. En canvi, Pedralbes té una renda de 240 i Tres Torres, de 215.