Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

'Una altra economia és possible': debat sobre les diferents alternatives a l’actual sistema econòmic

catalunyaplural.cat

Barcelona —

Cinc experts en cooperativisme participaran aquest dilluns, 4 de novembre, en una nova xerrada organitzada per la Fundació Periodisme Plural. L’objectiu d’aquest nou acte és conèixer de primera mà algunes de les diferents experiències que funcionen des de fa temps i que són la millor demostració que una altra economia és possible. L'acte se celebrarà aquest dilluns a les 19 h a l'Auditori de Can Fabra (carrer Segre, 24-32, Barcelona).

Els encarregats d’explicar-nos les seves experiències són Pepa Muñoz, responsable de comunicació del TEB Grup Cooperatiu, una entitat que es dedica a la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual; Clara Puigventós, directora gerent d’Encís, una cooperativa mixta de consum i de treball que ha suposat la creació de 500 llocs de treball; Jordi Via, membre de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i de l’asseguradora Arç Cooperativa, i Ivan Miró, sociòleg i investigador en cooperativisme. El diàleg entre els quatre experts el presentarà i coordinarà Andreu Missé, periodista amb una llarga trajectòria i actualment soci i director de la revista d’economia Alternativas Económicas.

El testimoni de tots ells servirà per donar a conèixer una altra manera de fer economia, més justa, més respectuosa amb les persones i el medi ambient, més solidària i molt menys agressiva que la de les empreses convencionals. Tot i que poques vegades els mitjans de comunicació en parlen, la realitat és que aquesta economia ja dóna feina a més de 40.000 persones i els seus serveis, des de menjar ecològic fins a la comercialització del rebut de la llum, són molt competitius, a més de solidaris. Durant el passat cap de setmana, a la II Edició de la Fira d’Economia Solidària, s’ha pogut comprovar la força d’un sector cada cop amb més pes.

La crisi econòmica pot haver representat, fins i tot, un impuls a les diferents alternatives. L’actual recessió ha estat una nova demostració que l’economia convencional té més en compte els mercats que les persones i que l’economia solidària és clarament una alternativa. De fet, la crisi ha estat molt més dura amb les empreses convencionals que no pas amb les cooperatives, que han aconseguit mantenir-se. Durant el 2012, la creació de cooperatives va augmentar un 36% respecte el 2011.

Els cinc experts intentaran trobar les claus de tots aquests canvis, d’aquesta realitat que és molt incòmode per al sistema capitalista, però que és massa forta per continuar silenciada.

Una iniciativa de la Fundació Periodisme Plural

Una iniciativa de la Fundació Periodisme PluralLa Fundació Periodisme Plural va néixer amb un doble objectiu: la defensa d’un periodisme lliure i independent, i la reivindicació dels valors de progrés, de la cohesió social, la solidaritat i els drets que la crisi posa ara en perill. El nostre primer projecte ha estat el diari digital catalunyaplural.cat, que des del mes de maig editem en el marc d 'eldiario.es. Considerem que constituïm una illa de pluralitat i de debat, en un mar dominat pels 'discursos únics' d’uns i altres. I, també, un dels pocs ponts que queden entre Catalunya i el sector de la societat espanyola respectuosa amb les aspiracions catalanes.

Però aquest només ha estat el principi. La Fundació Periodisme Plural té la voluntat de publicar diaris digitals especialitzats dedicats a aquelles comunitats que estan en primera línia en la defensa de les conquestes socials. En aquest sentit, tenim molt avançat el projecte del primer diari especialitzat, El diari de l'educació, que ja compta amb la implicació de les entitats més representatives del món de l’ensenyament.

Paral·lelament, la nostra voluntat és que la publicació dels diaris digitals vagi acompanyada d’una programació estable d’actes presencials. Els primers, ja programats, són: el diàleg entre l’escriptor Suso de Toro i el diputat Joan Tardà, una taula rodona sobre el cooperativisme (el dia 4 a Can Fabra, organitzat conjuntament amb 'Alternativas Económicas') i un cicle de cinefòrum (als cinemes Girona) dedicat a la temàtica educativa. L’estrena serà el 20 de novembre amb el documental Benaiges, el mestre que va prometre el mar. Tot això, però, només serà possible amb la vostra ajuda. Com diem a la portada de CatalunyaPlural.cat, “només depenem de tu”. Per ser lliures, necessitem fer 'amics' de la Fundació Periodisme Plural. Necessitem la teva implicació.

EDIIMA20131030_0038

Etiquetas
stats