Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas farà pressupost el 2014 amb els ingressos extra que espera rebre de deutes estatals

Artur Mas anuncia la prórroga del pressupost de 2013 i que en farà el 2014 / Europa Press

Tomeu Ferrer

Barcelona —

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha mostrat les seves cartes pel que fa a la política pressupostària. El Govern català mantindrà el 2013 la prorroga dels comptes públics. Per al 2014 hi haurà pressupostos i per poder fer-los confia amb arrencar del govern central increments d’ingressos per quadrar les xifres, atès que Madrid ha decretat que el dèficit per a les autonomies es limitarà a un màxim de l’1%.

En la seva intervenció, Mas a repetit molts cops la idea que no es poden fer retallades addicionals, perquè la societat catalana està sota mínims:“hem tocat fons, si anéssim endavant tocaríem l’ós” ha assegurat.

La idea que es desprèn de la intervenció d’Artur Mas té dos eixos. El primer, el compromís ferm de que no es faran el 2014 més retallades addicionals a les que ha aplicat fins ara la Generalitat. El segon és que de cara a l’any vinent la reducció del dèficit ha de procedir d’un augment dels ingressos per diverses vies: que l’Estat pagui el que deu, que es millori el finançament autonòmic i al mateix temps incrementant la recaptació impositiva.

Tot i la formalitat del plantejament la posició de la Generalitat es manté dura respecte al govern del PP.

D’entrada, Artur Mas ha recordat que l’executiu que presideix va condicionar l’aprovació d’un pressupost per al 2013 a un nivell de dèficit públic acceptable per Catalunya. En aquest sentit ha citat que a principis d’aquest any el dèficit que va atorgar el govern de Madrid era del 0,7% del PIB. Fruit de la guerra de nervis mantinguda amb el govern central ha estat la xifra de dèficit atorgada finalment, del 1,58%, cosa que ha servit, per a Mas, per evitar retallades que s’haurien fet si s’hagués acceptat d’entrada el primer nivell de dèficit.

Tot i la millora real aconseguida, la Generalitat no farà pressupostos per a 2013 fruit d’una posició decidida respecte al Govern central. “Els hi vam fer arribar el missatge que no acceptaríem una xifra menor d’un 1,8%. Com no ha estat possible,no hi ha pressupost de 2013” ha manifestat. Abundant en això ha dit que no es pot amenaçar i després no complir. Acte seguit s’ha autocorregit demanant treure el mot amenaçar.

La batalla es plantejarà per al pressupost de 2014. En aquest any hi ha un límit de dèficit de només l’1% . Per compensar-ho la Generalitat preveu incrementar ingressos. En primer lloc el govern català confia en què els diners procedents de l’Estat augmentaran, perquè l’any vinent s’ha de pactar un nou finançament autonòmic, que hauria de suposar un increment respecte de l’actual. En segon lloc reclamarà a Madrid que pagui els deutes pendents. Un exemple d’això és la reclamació d’una partida compromesa ja l’any 2011 pel govern socialista, que suma 759 milions, ha dit. Una tercera font d’increment pressupostari serà reclamar a Madrid l’import d’alguns impostos aprovats a Catalunya, com el d’aplicació a les entitats bancàries que, suposaria una xifra de 300 a 400 milions. Aquests deutes els posaran als pressupostos com a mesura de pressió.

Artur Mas reconeix també, però amb la boca petita, que una part dels ingressos suplementaris procediran dels nous impostos pactats amb ERC, però no ha donat a aquesta via un gran pes. Segons ha dit hi ha poques per apujar impostos perquè hi ha una capacitat limitada de fer-ho i també perquè quan s’ha fet s’ha estroncat aquesta via des del govern central. A més, ha recordat que filosòficament no està d’acord amb les pujades d’impostos. Per això, quan la situació econòmica s’abaixaran els impostos ara pujats, segons l’acord firmat en el seu dia amb ERC.

En la línia de mantenir l’espasa en alt, Artur Mas no ha donat per fet que el repartiment del dèficit públic decidit en la darrera reunió del consell de Política Fiscal i Financera sigui d’adoptat. Per això ha anunciat un recurs contenciós administratiu contra la mesura. L’argumentació es basa en la llei d’estabilitat pressupostària que en el seu text indica que el repartiment del dèficit serà proporcional, cosa que no s’ha respectat perquè l’Estat s’ha quedat la part més gran del dèficit concedit per Brussel·les.

La intervenció d’Artur Mas s’ha vist trufada per crítiques col·laterals al govern central. Així, ha revelat que des d’Hisenda s’ha comunicat la bestreta que es farà a Catalunya com avançament als ingressos previstos per impostos,una pràctica habitual. Bé, segons el president català, els fons que enviarà el govern central seran menors que els de 2013,“cosa que contradiu la propaganda oficial quan ens diuen que la situació econòmica millora. Si això fos veritat s’hauria de recaptar més, o no?” es preguntava retòricament.

Etiquetas
stats