Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSUC del segle XXI: l'aposta d'ICV per governar a Catalunya

11ª Assamblea Nacional d'ICV. Ernest Urtasun,David Cid,Marta Ribas, Joan Herrera i Dolors Camats.

Enric Bonet

Iniciativa Catalunya Verds (ICV) va escenificar aquest cap de setmana la renovació dels dirigents de l'esquerra ecosocialista a la XI Assemblea Nacional del partit. David Cid, Marta Ribas i l'eurodiputat Ernest Urtasun van prendre el relleu de Dolors Camats i Joan Herrera, que van dirigir la formació des de 2009. Aquest canvi en la direcció no representa només una simple renovació de cares, sinó també la voluntat d'ICV de construir un nou projecte polític, basat en el referèndum i la construcció d'una coalició d'esquerres que aspiri a governar Catalunya, seguint l'exemple de Compromís a la Comunitat Valenciana.

“Volem governar però volem passar de condicionar governs a liderar governs”, ha subratllat aquest diumenge David Cid durant el discurs de cloenda de l'Assemblea. La seva companya en la direcció de la formació, Marta Ribas, ha afegit que “aquesta legislatura ha nascut amb data de caducitat, estem a 15 mesos de guanyar les eleccions a Catalunya”. Segons la direcció ecosocialista, el futur polític català es dirimirà entre la formació sorgida de la refundació de Convergència i la nova formació d'esquerres que estan construint ICV, En comú, Podem, Equo i Esquerra Unida, l'objectiu és “derrotar l'hegemonia de la dreta catalana ”, va afirmar Ribas.

Aposta pel referèndum

La construcció d'una coalició d'esquerres, reivindicada per ICV, vol aprofitar el “momentum” actual del procés independentista català. Després de la victòria d'En comú Podem, de la qual va formar part ICV, en les últimes eleccions generals a Catalunya, els dirigents ecosocialistes entenen que el sobiranisme torna a apostar pel referèndum. “Hem comès errors, però l'estratègia del referèndum era la acerrada”, va afirmar Joan Herrera aquest dissabte durant el seu discurs de comiat, “ara podem escoltar Artur Mas dient que potser hauríem de plantejar-nos el referèndum”, va afegir Herrera, que seguirà formant part de l'executiva d'ICV després de cedir el seu lideratge.

“No deixeu mai que us diguin que us heu integrar a un projecte de país. Sinó que serem nosaltres els que definirem com serà aquesta nova Catalunya”, va assegurar durant la seva intervenció a l''Assemblea Xavier Domènech, el portaveu d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats. Va afegir, a més, que les esquerres catalanes han de construir “el PSUC, Partit Socialista Unificat de Catalunya, del segle XXI”.

Coalició però “sense deixar de ser d'ICV”

La XI Assemblea d'ICV va comptar com a convidats amb Pablo Iglesias, Ada Colau i Mónica Oltra. Aquests tres referents de l'esquerra a l'Estat no només van repetir la mateixa imatge que va caracteritzar la campanya electoral de Podem i confluències del 20-D, sinó que també van escenificar la bona sintonia entre ICV, Podem i En Comú. “Evidentment ningú ha de sacrificar qui és”, va afirmar l'alcaldessa de Barcelona, apaivagant així les tensions provocades per les diferents fórmules que defensa cada formació per a la construcció del nou partit d'esquerres. Mentre que els membres d'En comú defensen un model similar a l'adoptat durant les eleccions municipals, en què els membres de Barcelona En Comú van relegar les sigles del seu partit a favor de la coalició, els dirigents d'ICV i Podem prefereixen el model de la cooperativa, que permetria que cada partit conservés les seves sigles.

“Ada Colau representa el simbolisme i l'atracció, Podem és la repolitització de la gent a la qual l'esquerra no havia arribat i ICV expressa la preparació dels seus quadres, l'experiència parlamentària i la capacitat d'elaborar un discurs plural”, va assegurar Joan Herrera , elogiant la diversitat d'identitats d'aquests partits. Un missatge semblant va transmetre Pablo Iglesias aquest dissabte durant la reunió amb els cercles catalans. “Heu demostrat que a Catalunya hi havia un espai polític de la gent humil i crec que aquest tresor és el vostre, dels militants de Podem a Catalunya”, va afirmar el secretari general de Podemos. “Seríem molt maldestres si aquest espai ha de renunciar als diferents grups que el conformen”, va afegir.

Malgrat expressar la seva voluntat de respectar totes les identitats, Ada Colau va afirmar que “hem de obrir-nos i treballar per construir un nou espai comú que desbordi la societat”. Això demostra que el debat entre les diferents formacions segueix obert. EUiA -el soci històric d'ICV- va anunciar dissabte que celebrarà a finals d'octubre la seva Assemblea Nacional. La construcció del PSUC del segle XXI ha fet un pas endavant, però sembla que encara va per a llarg.

Etiquetas
stats