Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ruz obre judici a 11 acusats pel cas Pretòria i els imposa fiances milionàries

Ruz abre juicio a 11 acusados por el caso Pretoria y pone 102 millones de euros en fianzas

El jutge Pablo Ruz ha obert judici oral per a 11 imputats en la trama Pretòria de corrupció urbanística, entre els quals destaquen l'exdiputat socialista Luis Andrés García, els exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta i l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) Bartomeu Muñoz.

En la interlocutòria d'obertura de judici oral notificat aquest dimecres, el jutge imposa fiances per un total de 102 milions d'euros -oscilen entre els 30 milions i els 25.920 euros-, que corresponen a les multes sol·licitades per les acusacions incrementades en un terç, tal com estableix la llei, i els dóna deu dies de termini per dipositar.

La Fiscalia Anticorrupció en el seu escrit d'acusació, presentat el passat 29 de desembre, va demanar penes de 6 anys i 10 mesos de presó per a Alavedra i Prenafeta i multes que sumen 13,7 milions d'euros per al segon i 10,3 milions per al primer. Entre multes i decomisos va reclamar que els 11 acusats paguessin 93 milions d'euros.

Amb aquesta decisió, Ruz porta a judici aquesta causa que va obrir a finals de gener de 2009 el seu antecessor en el jutjat, Baltasar Garzón, i en què van arribar a estar imputades vint persones, de les quals gairebé la meitat van ser exonerades al llarg de la instrucció.

Del que s'ha investigat, es conclou que la suposada trama de corrupció urbanística estava liderada per Luis García, Luigi, per a qui el fiscal demana 8 anys de presó, i es calcula que aquesta xarxa va defraudar uns 45 milions d'euros als ajuntaments barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres.

A més dels ja esmentats, Ruz porta també a judici Manuel Valera Navarro, Manuel Dobarco Touriño, Josep Singla Barceló, Manuel Carrillo Martín, Glòria Torres Pladellorens, Philip Mahan i Maria Lluisa Mas Crussels (dona de Prenafeta), tots ells per tràfic d'influències i suborn, tots dos comesos per particular i funcionari, i blanqueig de capitals.

Les fiances més voluminoses imposades pel jutge corresponen als principals acusats: Luigi (30,1 milions), Prenafeta (18,2 milions), Alavedra (13,7), Maria Lluïsa Mas Crussels, (12,6 milions).

Pel jutge ha quedat acreditada l'existència, entre 2000 i 2009, “d'una trama dirigida a la realització de labors d'intermediació o influència en adjudicacions públiques vinculades a diverses operacions urbanístiques desenvolupades en l'àmbit municipal de determinades localitats de Catalunya”, en concret de la província de Barcelona, “sota la intervenció principal de l'imputat” Luis García.

Tot això, prossegueix Ruz, “a canvi de la percepció de quantioses comissions respecte de les quals es procediria ulteriorment a ocultar tant la seva titularitat com l'origen presumptament delictiu dels referits guanys patrimonials, amb la finalitat d'aconseguir el seu aflorament posterior desvinculant del seu origen”.

Amb aquesta finalitat, els imputats van fer ús de complexos entramats societaris d'entitats domiciliades en paradisos fiscals com les Illes Caiman i en comptes a Suïssa i Andorra.

En el cas d'Alavedra i Prenafeta, quantifica en 6.080.405 euros i 14.984.865 euros, respectivament, els guanys generats, en part per comissions.

Respecte de Luis Andrés García seus guanys van ascendir a 5.886.925 euros i les de Bartomeu Muñoz a 1.728.064. Quantitats el decomís reclama també la Fiscalia en el seu escrit d'acusació.

En l'acte, Ruz desglossa tres operacions urbanístiques de la trama en els municipis de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona.

Una d'aquestes operacions, l'anomenada Pallaresa, es va desenvolupar al municipi de Santa Coloma entre 2001 i 2009 i en ella van intervenir Luis García, Valera, Muñoz, Dobarco i Singla, que “llocs de comú i previ acord, després de conèixer el projecte urbanístic que anava a realitzar-se en aquesta localitat, van planificar i van decidir manipular i mitjançar en l'adjudicació i modificació dels usos de terrenys públics afectats ”.

Tot això, “amb clar perjudici per a l'Ajuntament” i amb l'objecte de “vendre'ls a un tercer amb qui prèviament ja havien pactat la seva alienació a canvi de l'obtenció d'importants beneficis”.

En aquesta com en les altres dues operacions investigades, Niesma a Sant Andreu de Llavaneres, i Badalona -en la qual es van alienar terrenys del Port Esportiu de Barcelona, empresa amb la qual Luis García “mantenia una estreta vinculació” -, Ruz descriu una dinàmica similar d'ús d'influències per aconseguir adjudicacions de terrenys.

El modus operandi consistia sempre en canviar l'adjudicatari i requalificar els terrenys per vendre'ls a un preu superior a canvi de “quantioses comissions” i amb perjudici als ajuntaments afectats.

Etiquetas
stats