Un documental planteja els interrogants sobre l’ús de la vacuna contra el virus del papil·loma humà
El documental “Papil·loma. Les dones hem de decidir”, que forma part del projecte “Els nostres cossos, les nostres vides”, s'ha estrenat aquest dijous a Barcelona. L'impulsa l’ONGD Entrepobles, que el coprodueix conjuntament amb el Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris (CAPS) i l’associació de periodistes activistes Solidaritat i Comunicació (SICOM).
En el decurs de l’hora que dura el documental, experts i afectades exposen els seus punts de vista sobre els interrogants que planteja aquesta vacuna: Per què s’està vacunant a les nenes d’una malaltia, el càncer de coll d’úter, que pateixen dones adultes? Hi ha veritable evidència de l’efectivitat de la vacuna o només conjectures? Per què es neguen els efectes secundaris greus que s’estan produint? S’informa prou a les mares i pares dels riscos i beneficis de la vacunació del virus del papil·loma humà? Per què institucions públiques de diversos països han evidenciat dubtes?
El documental és el resultat d’un exhaustiu treball d’investigació sobre les vacunes del VPH que actualment s'administren de manera generalitzada. Ha comptat amb la col·laboració de professionals de la salut, investigadores científiques, activistes per a la salut pública, associacions de mares i pares, associacions d’afectades i responsables d’institucions públiques de la salut, entre d'altres. El director d’aquest treball, Frederic Pahisa, explica que el seu objectiu és “aportar una reflexió crítica perquè la ciutadania tingui tots els elements per decidir”.
L’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament subvencionen el projecte “Els nostres cossos, les nostres vides”, suport que, en el cas de l'Ajuntament, va concedir l’anterior govern municipal, presidit pel convergent Xavier Trias però no ha participat directament en la subvenció del film.
Tant el director del documental, Frederic Pahisa, com el seu productor, Josep Cabayol, afirmen que, en cap cas, es pot interpretar que la filosofia de ‘Papil·loma. Les dones hem de decidir’ s’oposi a l’ús de vacunes sinó que obre el debat sobre la necessitat d’informar les famílies dels riscos que comporta la que s’utilitza contra el virus del papil·lomà humà i la seva implantació obligatòria.
Després de la projecció s'ha produït un col·loqui amb els assistents que omplien la sala 1 dels cinemes Girona, en el qual han participat la doctora Carme Valls-Llobet, la presidenta de la 'Xarxa de Dones per la Salut, Margarita López Carrillo, els realitzadors del documental, Carlos Collazos i Carlos Vera, de How Audiovisual, i Trini Cuesta, que en va tenir la idea inicial.