Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Rato justifica el bescanvi de preferents de Bankia per l'aval de la CNMV

Rodrigo Rato, durant la seva compareixença al Parlament.

Benoît Cros

Barcelona —

“Les operacions van ser sotmeses al control de la Comissió Nacional del Mercat de Valors”. Així ha justificat Rodrigo Rato el bescanvi de les participacions preferents emeses per les diferents caixes que després formarien Bankia per accions d'aquesta nova entitat; una operació que, donat la caiguda dels títols, va deixar molts estalviadors sense els seus diners. El que va ser president de Bankia ha donat aquestes explicacions durant la seva compareixença a la comissió d'investigació del Parlament de Catalunya sobre la gestió de les entitats financeres. Aquesta tarda compareix a la mateixa sala l'actual responsable de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri.

Rato ha explicat que la cotització de Bankia fins al 7 maig 2012 era “equiparable” a la de la resta d'entitats financeres, i ha negat que forcés a fer el bescanvi als titulars de participacions preferents. “Hi va haver gent que no ho va acceptar”, ha justificat. “El client va comprar un instrument i podia mantenir-lo o bé utilitzar-ne un de més líquid”, ha afegit.

A les preguntes sobre la seva responsabilitat en la situació actual de Bankia i de l'economia espanyola, Rato no ha volgut respondre i s'ha limitat a reconèixer la seva responsabilitat a l'entitat durant el temps en què va estar-ne al capdavant. Sobre la manca de previsió de la crisi econòmica, ha dit que el Fons Monetari Internacional, entitat que va dirigir entre 2004 i 2007, va ser l'únic organisme internacional que va fer autocrítica.

La compareixença del que va ser també ministre d'Economia en l'època d'Aznar ha estat marcada per moments de tensió. Rato ha evitat respondre a diverses preguntes dels diputats i, per eludir-les, s'ha remès a la seva compareixença al Congrés dels Diputats de juliol de 2012. També s'ha mostrat irritat per les preguntes del diputat d'ERC, Pere Aragonès, després de les quals ha preguntat a la presidenta de la comissió, Dolors Montserrat (PP), quin era “l'objecte” de la seva compareixença.

Instants abans, quan Rato ha entrat a la sala, el diputat de la CUP David Fernández li ha negat la salutació. Al final de la seva intervenció, Fernández ha ensenyat la seva sabata a Rato emulant el gest del periodista iraquià Muntazer al-Zaidi, que va llançar les sabates al llavors president nord-americà, George Bush, per protestar contra els crims comesos per l'exèrcit americà. “Ens veiem a l'infern, que està al carrer, perquè el seu infern és la nostra esperança. Fins aviat gàngster!”, ha etzibat Fernández al compareixent. Els altres representants de l'esquerra parlamentària han estat contundents amb Rato. “Vostè pertany a una elit carronyera”, li ha dit el diputat d'ICV-EUiA, Josep Vendrell.

El Partit Popular, però, ha tingut una actitud radicalment oposada a la dels altres grups, ja que, mentre esperava el seu torn de compareixença, Rato ha visitat les instal·lacions del grup parlamentari del PP català i ha parlat amb la seva presidenta, Alicia Sánchez-Camacho , que l'ha acompanyat a la sala de la comissió d'investigació. Durant la seva intervenció, el diputat popular José Antonio Coto li ha agraït la seva presència i ha recordat que Rato “no estava obligat” a acudir a la convocatòria.

Etiquetas
stats