Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Renda Garantida de Ciutadania no podrà ser aprovada en aquest mandat

Roda de premsa de presentació de la campanya 'ILPs en marxa' / Foto ENRIC FELIU

Siscu Baiges

Barcelona —

Tots els esforços dels impulsors de la iniciativa legislativa popular perquè la Renda Garantida de Ciutadania fos aprovada en aquest mandat parlamentari han resultat inútils. El Ple del Parlament de la setmana entrant és el darrer d’aquesta legislatura i no s’hi ha inclòs el debat del text de la Llei que hauria de regular-la. Als promotors i defensors d’aquesta iniciativa els queda el consol que les ILPs no decauen en passar d’una legislatura a una altra i, per tant, el proper període parlamentari de sessions podrà reprendre el debat de la Renda Garantida de Ciutadania en el punt que quedarà ara.

La majoria de Govern és la que determina quins temes es debaten als diferents plens, tot i que la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus és la que els aprova. El debat en ponència d’aquesta Llei ha demostrat, aquest dimarts, que les posicions dels diferents grups polítics estan molt allunyades i la possibilitat d’aconseguir un dictamen de consens abans del proper Ple és pràcticament impossible.

Diosdado Toledano, portaveu de la Comissió Promotora de la ILP, s’ha mostrat disgustat per la proposta final del grup de CDC, que, al seu entendre, és poc més que una nova renda mínima d’inserció, que creua les línies roges marcades pels impulsors de la Renda Garantida. Una de les qüestions que es planteja ara es retirar la proposta que va arribar al Parlament, a finals de 2013, amb l’aval de més de 120.000 firmes. De fet Toledano ha afirmat que “per aprovar la Llei que proposava Convergència millor que no es debati en aquest mandat i esperar que el proper Parlament sigui més receptiu a la nostra proposta”.

La Renda Garantida de Ciutadana està recollida a l’Estatut de Catalunya i la ILP que es discuteix al Parlament la fixa en 664 euros mensuals per persona, amb 12 pagues anuals, i l’amplia a tota la població. La proposta de CDC és que sigui de 324 euros i no sigui universal. El 26 de març de 2014 va ser presentada al Ple del Parlament però la primera compareixença a la Comissió de Benestar, Família i Immigració a la qual es va adscriure no es va produir fins el 8 de juliol. La seva tramitació ha estat tant lenta que el 4 de març passat es va convocar una roda de premsa davant del Parlament per presentar una Carta Pública firmada per personalitats i amb el suport de partits, sindicats i entitats socials, on s’exigia que s’aprovés abans no acabés la legislatura. Aquella acció va servir per accelerar els debats però ha estat insuficient perquè la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania s’aprovi abans de la dissolució de la cambra legislativa.

Marxa de les ILPs

Aquesta notícia ha coincidit amb la presentació de la campanya ‘ILP en marxa: El Poble mana!“, que s’ha fet aquest dimarts a la plaça de Catalunya, a Barcelona. La campanya aplega els partidaris de tres ILPs que han arribat al Parlament: la de la Renda Garantida de Ciutadania, la del sistema educatiu de Catalunya i la de Mesures Urgents per fer front a l’Emergència Habitacional i la Pobresa Energètica. S’hi ha sumat, a més, la Marea Blanca per la sanitat pública. La del sistema educatiu tot just acaba de veure com la comissió de control que vetlla per la veracitat de les ILPs ha donat per bones 66.150 de les 94.321 firmes que ha recollit i, per tant, pot començar la seva tramitació parlamentària. La ILP d’Habitatge, en canvi, que s’ha tramitat de forma urgent, sí que serà debatuda en el Ple de la setmana que ve.

Precisament, les organitzacions i col·lectius que han recollit les firmes de prop de 400.000 ciutadans per defensar les tres ILPs han convocat una concentració la propera setmana per donar suport, des de les portes del Parlament, a l’aprovació de la d’Habitatge i la de la Renda Garantida. Ara només podran donar suport a la primera. A més, han anunciat que els dies 18, 19 i 20 de setembre organitzaran tres marxes per Catalunya que coincidiran el darrer dia a Barcelona per reivindicar “pa, habitatge, educació, sanitat, treball i llibertats”.

Etiquetas
stats