Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Colau afronta el repte de convertir el superàvit en despesa social

Ada Colau flanquejada pels seus tinents d'alcalde Gerardo Pisarello i Laia Ortiz al saló de plens

Jordi Molina

Barcelona —

Aquest divendres el govern comandat per Ada Colau s'enfronta al primer assalt en la seva croada per les polítiques socials. Serà al ple de l'Ajuntament i passats els seus cent primers dies de mandat, on l'alcaldessa vol tornar a situar les polítiques socials en el centre de l'agenda de Barcelona amb una important inversió abans que acabi l'any, ni més ni menys que 96 milions de euros.

La iniciativa va sortir a la llum fa només unes setmanes, eclipsada per la contesa electoral catalana, quan el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, informava que el seu equip havia detectat que, tot i que la previsió del pressupost aprovat per al 2015 era tancar l'exercici amb un superàvit de 16 milions d'euros, aquesta xifra pujava, en realitat, fins als 120 milions d'euros. Un superàvit que Barcelona en Comú prefereix invertir en mesures socials abans de guardar en les arques municipals.

D'aquesta manera, Colau espera trobar els suports necessaris per impulsar una modificació que, en cas contrari, era més que probable que l'oposició li qüestionés. No s’hagués vist amb bons ulls que el curs es tanqués amb superàvit, després que la mateixa Colau havia criticat enèrgicament del govern de CiU per aquesta tendència. Segons Pisarello, el ple de demà es superarà per “una qüestió de sentit comú: No podem deixar aquests diners a la caixa quan hi ha necessitats socials”.

ERC i PSC, en sintonia amb la proposta

La modificació, que s'hauria d'aprovar inicialment aquest divendres, es rubricarà el 30 d'octubre i, segons el procediment municipal, ha de rebre el vistiplau de la Generalitat, en plena construcció. Abans, la Comissió d'Economia i Hisenda ja va aprovar de forma inicial, sense cap vot en contra, la modificació dels pressupostos d'aquest any que permetrà aprofitar els 96 milions d'euros del superàvit.

La CUP, ERC, C's si el PSC es van mostrar favorables a la proposta, encara que els tres últims grups han posat condicions al seu suport en la votació definitiva. CiU i el PP, per la seva banda, es van abstenir. Segons fonts pròximes a Colau, les converses estan avançades amb ERC i el PSC, els dos principals socis de Colau. Els dos grups “veuen bé la proposta” encara que demanen concreció. Entre les files de Barcelona en comú estan molestos per la “oposició de gestos” dels republicans -com penjar la bandera estelada de l'Ajuntament- i se senten més còmodes, de moment, amb “l'oposició més cooperativa” dels socialistes.

Sobre el paper, no sembla un ple marcat per una dura oposició. També Ciutadans està previst que doni suport a les mesures, tal com ha anunciat la presidenta del grup municipal, Carina Mejías, que va assegurar aquests dies estar d'acord en la millora de les inversions en polítiques socials. Això sí, amb matisos estratègics: “que Colau no desatengui els interessos de determinats sectors, com el turístic, que contribueixen a la recuperació econòmica”, va dir Mejias, redundant en l'estigma que Colau dóna l'esquena al turisme.

“No s'està gastant el que no es té”

La lògica del ple de demà és evitar deixar diners en un calaix i destinar-los a les persones. Així ho confirmen les mateixes fonts, que neguen amb rotunditat que la inversió condicioni la solvència econòmica del consistori. De fet, els números del superàvit superen les previsions. El primer sorprès va ser el gerent d'Economia, Jordi Ayala, que va admetre fa unes setmanes que la xifra era molt superior a la prevista. “Les previsions d'ingressos per IBI o plusvàlues havien pecat d'excés de prudència”. Tant Pisarello com Ayala van coincidir en insistir que, en cap cas, “s'està gastant el que no es té”.

Dels 96 milions d'euros, la partida més important (40,9) està previst que es destini a millores urbanístiques i de l'espai públic. En aquest capítol s'inclou el manteniment de carrers, voreres, il·luminació o clavegueram. La següent inversió més voluminosa serà de 29,4, i anirà directament a mesures socials i d'atenció a la infància; 12,7 en accés a l'habitatge o 5,7 en renovació d'equipaments. A més, l'equip de Colau es compromet a que tots els projectes és que es puguin executar abans d'acabar al 2015.

Etiquetas
stats