Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Música, teatre i dansa a cinc euros als barris: el pla de xoc cultural de Collboni

Centre Cívic Pati Llimona, un dels espais que es beneficiarà del 'Pla de xoc' de Collboni

Yeray S. Iborra

“El públic pagarà un preu simbòlic: cinc o deu euros”. Aquest ha estat el repte llençat pel segon tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, aquest dilluns durant la presentació del Pla de xoc cultural als barris de Barcelona. Aquest preu simbòlic es farà efectiu dins d'un circuit “professional i estable” d'oferta cultural i amb la col·laboració de l'ICUB, que proporcionarà el preu restant de les entrades.

Es tracta de la primera gran mesura de l'àrea de Cultura –en col·laboració amb l'ICUB– des que la lidera Jaume Collboni, després d'anunciar que l'Ajuntament pagaria l'IBI de tots els espais culturals privats; s'hi van destinar 500.000 euros en l'operació.

Una de les nou prioritats del govern de Barcelona en l'inici de curs polític ha pres cos: música, dansa, teatre i audiovisual arribaran als barris de Barcelona. A tots. L'objectiu del consistori amb el pla de xoc cultural és “descentralitzar” la cultura i fer-la arribar als 73 barris de Barcelona. “Es busca acabar amb l'escletxa cultural que hi ha entre els barris de la ciutat”, ha destacat el gerent de l'ICUB, Valentí Oviedo. El pla, una mesura de govern que es votarà aquest divendres al ple municipal, constarà de tres grans apartats.

En total, es destinaran 8,1 milions d'euros d'aquí al final del mandat. En primer lloc, l'Ajuntament pretén “consolidar una oferta cultural regular” a partir del segon trimestre del 2017. “Hi haurà oferta de creadors nous i d'altres que s'estiguin consolidant”, ha explicat Collboni. El segon eix consistirà a generar “espais d'autogestió” capacitats per administrar de forma autònoma la demanada de continguts. Per últim, es vol crear un programa de formació artística que contempla igualar la formació als barris.

Formació artística: centralitzada i d'iniciativa privada

Segons constata l'Ajuntament de Barcelona, un 25% de les propostes de formació artística són d'iniciativa pública. El que vol dir que la immensa majoria de formació artística és d'iniciativa privada: un 75%. És aquest un dels punts que vol revertir l'àrea de Cultura del consistori, a més de la concentració de les escoles en els barris més cèntrics.

“Hi ha una gran diferència entre barris”, ha dit aquest dilluns Valentí Oviedo. Les xifres recolzen la impressió d'Oviedo: l'Ajuntament recorda que només el 8% dels centres es localitzen als 23 barris de la perifèria de Barcelona. Per tal de revertir la situació es farà una prova pilot durant dos anys amb centres a la Zona Franca, la Meridiana i el Besòs.

Etiquetas
stats