Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH segueix aturant desnonaments tot i la vigència de la ILP d'Habitatge

La Lourdes celebra la suspensió del seu desnonament

João França

El passat juliol el Parlament aprovava la ILP de mesures per donar resposta a l'emergència habitacional i la pobresa energètica, que pretén acabar amb el drama dels desnonaments establint l'obligació per als grans tenidors d'habitatge d'oferir un lloguer social. No obstant això, segueixen havent-hi desnonaments a Catalunya. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca va celebrar la gran victòria que va representar l'aprovació de la llei, però sabia que no seria fàcil, i explica que en alguns casos s'aplica amb criteris diferents segons el jutge.

Aquest dijous li ha tocat a la Lourdes, que viu al barri de la Sagrera de Barcelona amb el seu marit i els seus tres fills. Activistes de la PAH i de l'associació 500x20 s'han congregat des de primera hora al portal de casa seva davant la previsió que poguessin venir els Mossos d'Esquadra a fer efectiu el desnonament. La Lourdes tenia la seva hipoteca amb Catalunya Caixa, que va subhastar el seu pis després que ella no pogués fer front als pagaments. Se'l va quedar una empresa bielorussa per 93.000 euros segons expliquen des de la PAH.

La plataforma reclama que les administracions locals vetllin per l'aplicació de la nova legislació. En el cas de Barcelona, després de rebre les crítiques de la PAH, l'ajuntament ha presentat aquesta setmana un seguit de mesures amb l'objectiu d'aprofitar els recursos que aporta aquesta llei per garantir el dret a l'habitatge. Aquest dijous en el cas de la Lourdes, però, no s'han pogut veure encara efectes.

“La primera vegada que ens vam assabentar va ser amb molt poc temps i ho vam posposar 10 dies i vam treballar amb la família a través de serveis socials”, explica la tinenta d'alcaldia Laia Ortiz. L'Ajuntament s'assabenta dels desnonaments a través d'un protocol amb els jutjats, però no dóna prou previsió per donar respostes. “Hem millorat el protocol amb el servei de comunicació dels jutjats, però hem de procurar incorporar la llei en el dia a dia per conèixer la situació prèvia a l'execució”, apunta.

El consistori no va poder contactar amb l'empresa propietària fins la tarda de dimecres, i van rebutjar la mediació i la possibilitat de posposar el desallotjament, explica Ortiz. “Nosaltres vam dir que l'intentaríem aturar perquè necessitem aquest temps per aportar solucions”, apunta. Finalment, el desnonament s'ha aturat fins a nova data gràcies a la concentració davant del domicili, segons han informat a la Lourdes.

La PAH reclama a l'Ajuntament que apliqui les sancions corresponents als propietaris que no ofereixen alternativa. Les multes anunciades pel consistori poden arribar als 90.000 euros, que en el cas del pis de la Lourdes faria que als bielorussos els sortís més a compte oferir-li un habitatge social. “Nosaltres intentarem aplicar les sancions, però necessitem tenir clar que es pugui aplicar i en aquest cas no està meridianament clar”, diu Ortiz, donat que la subhasta del pis es va realitzar abans de l'aprovació de la llei.

Etiquetas
stats