Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

La Fundación Catalunya Europa (FCE) es una fundación privada sin ánimo de lucro que tiene como objetivo hacer presente Catalunya en Europa y Europa en Cataluña a través del debate y la generación de conocimiento en economía, gobernanza, democracia, sociedad y cultura.

Llegir Catalunya Europa en català aquí.

Llegat Pasqual Maragall

Ernest Maragall

vicepresident de la FCE —

La Fundació Catalunya Europa ha presentat un nou programa de recerca anomenat Llegat Pasqual Maragall que té per objectiu posar en valor i projectar la trajectòria política, acadèmica i institucional de l’exalcalde de Barcelona i expresident de la Generalitat de Catalunya. El programa, presentat en un acte al Palau de la Generalitat, convoca la Beca de Recerca Pasqual Maragall dotada amb 15.000€ per aprofundir en la investigació de aspectes concrets dels seus pensament i acció política.

El vicepresident de la FCE, Ernest Maragall, valora la importància de investigar i difondre el llegat de Pasqual Maragall:

Llegat Pasqual Maragall

La Fundació Catalunya Europa s'enorgulleix de presentar una nova línia de treball, un nou Programa de reflexió i recerca. És clar, amb un especial compromís d’autoexigència, puig que es tracta de treballar sobre la persona de Pasqual Maragall, el nostre President, per treure-hi tot el fons de valor que es pot associar a la seva trajectòria política i institucional.

El Programa s'anomena “Llegat Pasqual Maragall” però bé podria incloure una apel·lació més àmplia a la paraula i l'obra que n'han estat reflex i resultat.

La FCE va rebre fa tot just un any l'encàrrec de gestionar, explotar i donar projecció al que podem considerar com llegat personal de Pasqual Maragall, en el sentit més ampli de l'expressió.

Amb el fons documental nascut de la llarga trajectòria política, acadèmica i institucional de Pasqual Maragall, en primer lloc. Un amplíssim i divers catàleg de material que Fidel Bellmunt ha reunit, endreçat i posat en condicions de ser treballat. Però també amb el conjunt divers de relacions, amistats, memòria, aportacions externes que, precisament, han sorgit de forma natural gràcies a un dels trets personals més rellevants i característics de Pasqual Maragall. El de la seva capacitat d'ampliació “inclusiva” d'equips, idees i persones.

Ens proposem endegar un Programa d'ampli espectre que inclou diverses línees d'actuació i metodologies de treball. Amb el concepte central de recerca en primer pla, naturalment. I amb una voluntat, plasmada en concrecions prou evidents, de contrast extern sistemàtic, d'avançar projeccions i conclusions tot sotmetent-les a debat crític compartit.

Les tasques a dur a terme, doncs, són moltes i diverses. Endins del material disponible per fer-ne el necessari anàlisi a fons que li doni ordre i sentit cronològic i temàtic. Enllà de l'estricte i rigorós treball sobre documents per donar lloc a la interpretació i l'avaluació de les iniciatives, propostes, accions específiques, esdeveniments... que constitueixen el patrimoni real resultant de l'aportació al país de Pasqual Maragall.

Antifranquisme i lluita per la democràcia, municipalisme, Barcelona, catalanisme, autogovern, ciutats i regions, Europa...I sempre l'accent propi, l'empremta personal, l'anticipació i la visió premonitòria de rumbs i estratègies socials i nacionals. Voldríem trobar-hi el fil que ho relliga tot, la coherència de fons i les eventuals contradiccions que apareguin al llarg del seu desplegament.

En tot cas, n'estem convençuts, el país necessita i mereix aquest esforç. Per saber millor el que som i el què i el perquè del que hem fet o deixat de fer.

En el detall de les actuacions previstes hi trobem, doncs, els conceptes que il·lustren aquesta pretensió: anàlisi estructural, recerca, seminaris, debats, testimonis, memòria oral, projecció i difusió de resultats.

Una consideració final sobre el Programa que, de fet, ja fa mesos es va iniciar en forma de contactes previs, consultes personals, recerca de complicitats institucionals i, és clar, de recursos adequats per assegurar la seva viabilitat en condicions dignes.

Per això hem pres les oportunes decisions de delimitació de funcions i responsabilitats per assegurar en tot moment la qualitat i solvència del projecte. Responsables de direcció i coordinació, becaris, selecció de contrast extern i, molt especialment, formació d'un Consell Acadèmic Assessor de reconegut prestigi acadèmic que vetlli per la deguda qualitat del conjunt i de cada peça.

I, per tancar aquest comentari, hem de registrar i agrair molt especialment l’actitud positiva, plasmada també en una significativa aportació econòmica, que hem trobat en la Conselleria de Presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Sobre este blog

La Fundación Catalunya Europa (FCE) es una fundación privada sin ánimo de lucro que tiene como objetivo hacer presente Catalunya en Europa y Europa en Cataluña a través del debate y la generación de conocimiento en economía, gobernanza, democracia, sociedad y cultura.

Llegir Catalunya Europa en català aquí.

Etiquetas
stats