Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Seguiment massiu de la vaga de Catalunya Ràdio i TV3

Concentració de treballadors de TV3 contra les retallades

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Els treballadors de les ràdios i televisions públiques de Catalunya han realitzat la primera de les vagues previstes per mostrar la seva oposició a la proposta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de retallar dràsticament el dèficit de l’entitat, cosa que suposaria una dura reducció salarial per a aquest col·lectiu.

Les vagues tenen un caràcter d’advertència davant la pressa de la direcció de la CCMA en voler tenir tancada la reestructuració salarial abans de finalitzar gener.

La incidència de les aturades ha estat alta, no sols per la repercussió evident: s’han alterat radicalment les emissions a les ràdios públiques, sinó pel seguiment de les persones. A les televisions també s’ha notat fortament la utilització de programes enllaunats per mantenir ocupada l’emissió.

Fonts del comitè d’empresa de TV3 han valorat en el 95% el seguiment de la vaga entre els treballadors que havien estat convocats a fer-la. Cap a les 10 del matí s’ha produït una concentració a les instal·lacions de Sant Joan d’Espí. En l’assemblea s’ha informat de l’estat de les negociacions i s’ha criticat fortament la carta personal enviada per Brauli Duart, president del consell de govern de la CCMA, a tots els treballadors on els informava de la proposta de l’entitat de canviar les taules salarials adoptant l’estructura del conveni de la sanitat pública, idea rebutjada majoritàriament pel personal dels mitjans públics de comunicació.

Cap al migdia s’han afegit a l’assemblea els representants dels treballadors de les ràdios públiques, que s’han traslladat fins a la seu de les televisions en TRAM.

A la concentració hi han participat també treballadors acomiadats de Cosmocaixa, on també hi ha una vaga en marxa. Aquest col·lectiu podria ser substituït per personal d’una empresa que dirigeixen dos germans de Brauli Duart, segons el comitè de TV3.

A l’assemblea conjunta s’ha decidit convocar per dijous vinent, 30 de gener, vaga de 24 hores. Abans s’ha cridat a una nova concentració per dimecres, 29 en què s’informarà de la negociació que s’ha de fer aquell mateix dia.

Els resums informatius que durant tota la jornada s’han emès, tant per les televisions, com per les ràdios públiques, han informat dels motius de la vaga. També ho ha fet el portal de notícies www.324.cat.

S'han donat, però, moments de tensió. Un d'ells quan els treballadors de la televisió pública catalana han evitat que el Telenoticies Migdia s'emetés. Una cadena humana ho ha impedit. El fet s'ha produit perquè els treballadors consideraven que els serveis mínims que l'empresa volia aplicar eren abusius.

La retallada salarial proposada és dura, especialment per a les categories inferiors. Això s’ha denunciat a Catalunya Ràdio, on la reducció salarial seria de fins un 40% en les categories de base, tot i que per al director de l’emissora, denuncien, la rebaixa seria del 20%.

La Corporació té pressa per presentar una forta rebaixa de costos, que seria d’11 milions destinats a absorbir els dèficits dels darrers anys. A més, es vol obtenir una altra reducció de pressupostos del capítol 1, de personal, que serien uns 15 milions més. La suma s’acosta a la xifra expressada en les trobades informals per la direcció de l’ens, que pretenia una retallada de fins a 27 milions.

L’alternativa defensada pels treballadors considera que les retallades es podrien fer durant els pròxims 4 anys i, especialment consideren que s’haurien de tocar altres apartats dels pressupostos, ja que amb la proposta inicial l’esforç de la retallada recau, gairebé exclusivament sobre els treballadors.

La negociació dels convenis de la corporació es fa amb l’espasa de Damocles de la reforma laboral, pactada per CiU i PP, que podria fer que tot l’acord entre treballadors i empresa perdés el seu valor si no es renova un any després de la seva finalització, cosa que suposaria que els empleats perdessin totes les conquestes adquirides i es regissin pels principis de l’Estatut dels Treballadors.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats