Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

La plantilla de CatalunyaCaixa s’indigna davant del tracte desigual que rep del FROB

Sede central de CatalunyaCaixa a la Via Laietana de Barcelona

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La segona reunió entre la direcció de CataunyaCaixa i els sindicats per negociar els termes de l'ERO, que d'entrada planteja acomiadar el 30% de la plantilla -2.500 persones-, va acabar en fracàs. Els representants dels treballadors creuen que l'ajust que es planteja és desmesurat, però a més denuncien un greuge comparatiu amb l'altra entitat financera nacionalitzada a nivell estatal: Bankia. Els treballadors estan dolguts perquè asseguren que el Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB), propietari de les dues entitats des de la seva nacionalització, els ofereix un tracte inferior respecte al que rep la plantilla d'entitat producte de la fusió encapçalada per Caja Madrid.

El FROB ofereix als treballadors Bankia 30 dies d'indemnització per any treballat amb un topall de 22 mensualitats, més una prima de 2.000 euros per cada tres anys d'antiguitat en l'empresa. Amb aquestes condicions, la xifra inicial de baixes prevista per a Bankia, 3.200 persones -un 22% del total- s'ha vist incrementada per les peticions d'acollir-s'hi. A finals de juliol les sol·licituds de baixes superaven l'oferta inicial en 500 casos. Val a dir que el pla de la Unió Europea fixa el nombre de sortides de Bankia en 4.500 abans del 2015.

Precisament, una de les queixes del comitè d'empresa de Catalunya Caixa és que la direcció vulgui aplicar el pla de retallades exigit per Brusel·les abans de concloure setembre, quan en realitat hi ha marge fins el 2015.

Les condicions de l'ERO a CatalunyaCaixa contemplen, d'entrada, una indemnització de 20 dies per any treballat i un màxim de 12 mesos. En el primer plantejament per part de la direcció queden exclosos de les baixes els majors de 55 anys, i s'avança cap a la possibilitat de reduir el nombre d'afectats per l'expedient a canvi d'una rebaixa salarial de fins al 15% per al conjunt de la plantilla que resti a l'empresa.

En opinió de Montse Delgado, responsable del comitè per CCOO, les baixes haurien de produir-se esglaonadament. També reclama que les sortides siguin voluntàries i no se centrin en personal jove, que acostuma a tenir més compromisos econòmics vigents, havent-hi persones que estan a prop de la jubilació.

Mobilitzacions que poden perjudicar el procés de venda

El malestar de la plantilla, producte de les minses condicions que ofereix la direcció, però també del greuge que asseguren patir respecte als treballadors d'altres entitats en procés de reestructuració, està provocant que a les assemblees informatives es reclami la preparació d'accions contundents si l'empresa no es mou del seu punt de partida. Tenint en compte que l'objectiu de la reestructuració és la venda de la històrica caixa de la diputació de Barcelona a la tardor, una vaga en aquestes condicions aniria en contra dels interessos dels possibles compradors.

El comitè d'empresa insta la direcció de l'entitat a presentar una oferta que permeti negociar, que no sigui simplement esmentar la menor indemnització contemplada per la llei. El conveni col·lectiu de CatalunyaCaixa obliga a unes reunions prèvies entre direcció i representants dels treballadors abans de la presentació de l'ERO. Això és el que s'està fent. En la primera trobada d'aquesta prèvia a l'ERO la representació de l'empresa va plantejar gairebé 2.500 acomiadaments, i en la segona no s'ha avançat.

La segona trobada, celebrada dijous passat, era esperada per la plantilla amb un xic d'esperança. “Enteníem que després de la nostra total disconformitat amb el primer plantejament l'empresa faria una nova oferta”, explica Montse Delgado, responsable de CCOO al comitè d'empresa. La sorpresa va ser que en la segona reunió els negociadors van repetir fil per randa la mateixa proposta que en l'anterior trobada, sense moure's ni un pam de la posició de sortida.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats