Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les esquerres debaten punts de trobada des de les diferències

Tardà, Coscubiela i Fernàndez parlen sobre "la política segrestada" a la UPEC

João França

“La ciutadania vol que a pesar de les nostres diferències ens posem d'acord per objectius concrets”, assegura Ada Colau, una de les portaveus de la plataforma Guanyem Barcelona. Ha estat un dels temes claus del segon dia d'Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC). En l'espai que ha servit de punt de trobada als diputats Joan Tardà d'Esquerra, Joan Coscubiela d'ICV i David Fernàndez de la CUP, que han estat seguits per la intervenció de Colau, i han parlat sobre confluències i contradiccions.

Tardà, Coscubiela i Fernàndez han compartit una taula sobre “la política segrestada” i han coincidit en que ho està. “Som captius del nostre passat immediat i d'aquesta democràcia de baixa intensitat en què vivim”, ha dit Tardà. Fernàndez desenvolupa aquest diagnòstic: “La Cultura de la Transició va privatitzar la política, van dir que la farien només els polítics, i el pas següent va ser externalitzar-la, posar-la en mans de les grans empreses”.

Coscubiela remarca, però, que tot i el context espanyol, es tracta d'un problema global. “La política ha perdut la capacitat de complir amb la seva funció arreu del món, i el que ha estat segrestat no és només la política que es fa en les institucions, és la sobirania dels pobles”, apunta.

I tot plegat ho veu en un context de crisi de les esquerres: “Des dels anys 70 s'ha construit una hegemonia que parla més de clients que de ciutadans”, diu l'ecosocialista, i per això reivindica la confluència com a resposta: “Si som capaços de construir política des de baix però no tenim objectius comuns no podrem canviar les coses”.

“La demanda de Can Vies la va posar el Tripartit”

Ningú passa per alt que la crida a la confluència es fa en el context de la proposta de Guanyem Barcelona de cara a les municipals, una proposta que vol aglutinar la ciutadania mobilitzada i forces polítiques com ICV-EUiA o la CUP. Davant les reticències que ja ha manifestat la CUP cap als ecosocialistes, des del públic s'ha acusat a David Fernàndez de “tenir la pell molt fina amb les esquerres però anar de la mà amb CiU alhora d'aprovar la consulta”.

El diputat ha contestat, per una banda, que exerceixen l'acusació popular en molts casos de corrupció en els que està implicat CiU i que troba natural estar d'acord en elements puntuals. Per l'altra, Fernàndez ha reivindicat la memòria. “La demanda contra Can Vies no la va posar CiU, la va posar el Tripartit, i no parlem d'un passat llunyà sinó de fa alguns mesos. CiU compta amb tres persones que s'han quedat cegues per les bales de goma, però el Tripartit amb quatre”, apunta.

Tot i així, vist que les reticències de la CUP cap a ICV estan prenent un lloc central en el debat sobre Guanyem, Fernàndez remarca que “veure el debat en aquests termes és no haver entès el dispositiu de Guanyem”.

Per altra banda, a la taula següent, el públic ha inquirit a Ada Colau que, vistes aquestes resistències, qui havia de “repartir certificats de puresa”. L'activista ha assenyalat que “no es tracta de repartir certificats de puresa, ni diem que no ens serveix ningú que hagi format part d'un govern, però aquestes persones porten unes motxilles que no ens serveixen per la política que volem fer”. Donat que el tema del debat eren els nous lideratges, Colau apunta que “no cal que tots els lideratges siguin nous, cal que siguin lliures; aquestes persones han de demostrar la seva llibertat respecte, per exemple, els bancs amb els que tenen crèdits els partits”.

“No farem caure el govern de la Generalitat”

Un altre a qui li han preguntat per pactes és a Joan Tardà i el suport parlamentari que donen a CiU. “Nosaltres no farem caure el govern de la Generalitat, entre altres coses perquè per fer-ho hauríem de juntar-nos amb PP i Ciutadans”, ha apuntat.

El que defensa Tardà és “l'alè de Junqueras al clatell de Mas” perquè considera el moment actual una oportunitat per la ruptura democràtica. Afegeix, a més, que considera que ERC compleix un paper. “Hem millorat els pressupostos? Sí. Segueixen sent una merda de pressupostos? Sí”, ha dit en referència al suport als pressupostos de la Generalitat.

Etiquetas
stats