Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un immigrant es querella contra la Guàrdia Civil per haver estat víctima d'una devolució en calent

El jove Renaud-Nyame.

Siscu Baiges

Barcelona —

Per primera vegada un jove immigrant es querellarà contra la Guàrdia Civil pels dispositius policials de la tanca de Melilla. Es tracta de Renaud-Nyame, conegut com Belletti, que abans d'entrar a Espanya –ara es troba reclòs al CIE de Barcelona– va ser retornat en calent al Marroc en un dels seus intents, el passat 1 maig 2014.

L'advocat de Belletti, Andrés García Berrio, ha anunciat que interposarà una querella criminal en un jutjat de Melilla contra el cap del dispositiu policial aquell dia per un presumpte delicte de prevaricació, perquè havia de conèixer, segons els denunciants, que estava realitzant una acció il·legal.

Belletti assegura que després de passar unes hores enfilat a la tanca, ja en territori espanyol, va ser retornat al Marroc sense que s'interessessin per la seva salut o sense que li deixessin opció a demanar asil. Les devolucions sumàries en frontera, que denuncia l'advocat García Berrio, han estat criticades per nombroses organitzacions socials, així com l'Alt Comissionat per de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) i el Consell d'Europa per incomplir, entre d'altres garanties, el dret de tota persona a demanar protecció internacional.

El Jutjat número 2 de Melilla ja investiga una causa en què està imputat el Coronel Cap de la Guàrdia Civil de Melilla, diverses devolucions immediates ocorregudes el passat estiu i el 15 d'octubre a la ciutat autònoma.

En aquesta ocasió, Belleti va captar diversos vídeos (com el següent, cedit pel col·lectiu Borders) des de dalt del filat, entre els llocs fronterers de Beni Enzar i el Barri xinès, que seran aportats com a prova davant els tribunals.

“És un cas simbòlic i gravíssim”, expressava aquest dilluns l'advocat, conscient que el seu no és el primer cas de devolució en calent. Segons la seva opinió, la suposada prevaricació podria arribar a estendre's fins al mateix ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Acompanyaven García a la roda de premsa la parella de Belletti, Teresa Palomo; el responsable de l'ONG Prodein, José Palazó, i el fotoperiodista Sergi Cámara.

Belletti es troba ara pendent d'expulsió al CIE de la Zona Franca, a Barcelona. Precisament avui les entitats humanitàries que rebutgen la seva deportació han lliurat a la Subdelegació del Govern a la ciutat unes 700 firmes exigint que Belletti es pugui quedar al país.

El jove va anar a parar a aquest centre d'internament d'estrangers després d'un altre salt frustrat a Espanya, el passat 28 de maig. Aquella vegada la Guàrdia Civil el va pressionar perquè revelés informació i li va oferir papers a canvi, un xantatge al qual Belletti es va negar i que va acabar transcendint als mitjans, tal com va avançar eldiario.es.

La companya de Nyame, Teresa Colom, ha recordat que quan va ser retornat “en calent” el 1 maig 2014 va haver d'estar uns mesos a l'hospital i li van haver de posar 80 punts de sutura. Colom assegura que el seu company està perfectament arrelat i que disposa d'estabilitat econòmica.

El fotoperiodista Sergi Cámara, que també ha participat en la roda de premsa, ha explicat les dificultats que tenen els periodistes per informar del que passa a l'entorn de la tanca de Melilla. Ha dit que els professionals de la comunicació són sotmesos a amenaces verbals, retencions –com el cas de la fotògrafa Ángela Ríos retinguda fa cinc dies durant dotze hores sota l'acusació de transportar immigrants en el seu cotxe– o, fins i tot, requisant-los el material.

El mateix Cámara ha estat multat per filmar a la policia marroquina colpejant persones que volien saltar la tanca: “La llei mordassa fa temps que funciona a Melilla”, ha dit.

Per la seva banda Palazón, responsable de Prodein, s'ha confessat “impressionat” per veure darrere dels barrots del CIE de Barcelona a Nyame, “un xaval que té més que demostrat el seu desig d'estar entre nosaltres”. Ha criticat que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, inauguri, demà, a Melilla, una Oficina per tramitar les peticions d'asil: “Serà una oficina per a blancs o sirians, no per a negres”, ha afirmat. I ha afegit que “els que haurien d'estar a la presó són el ministre de l'Interior i els seus escolanets”.

Etiquetas
stats