Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Artur Mas no aconsegueix la seva reelecció en la primera investidura

Mas durant el ple

Arturo Puente

Barcelona —

Artur Mas no ha superat la seva primera prova en el nou Parlament. El seu discurs tenyit de nova política i compromís social no ha suficient per convèncer la resta de grups, i en la votació d'investidura el candidat només ha comptat amb els 62 vots de Junts pel Sí, 6 menys dels necessaris per a la majoria absoluta requerida en la primera investidura. La resta, 73 diputats, han votat en contra.

El líder de Convergència haurà de tornar a sotmetre a un segon debat el proper dijous on haurà d'obtenir una majoria simple favorable. Si res no canvia fins llavors, la CUP tornarà a negar-li el favor i Mas tornarà a quedar-se a les portes de la seva reelecció.

El debat d'investidura va començar aquest dilluns, després de l'aprovació de la declaració de l'inici del procés independentista. Els 72 diputats que van mostrar llavors favor al document semblaven una majoria sòlida sobre la qual assentar una investidura. A aquesta majoria es va dirigir Mas en el seu discurs de la tarda, en què es va posar el vestit roig per proposar-se com el millor candidat per pilotar un govern de “desconnexió”. La CUP, que al matí havia proposat a Raül Romeva com a candidat de consens, ja tenia decidit amb antelació el seu “no” a Mas, i el guió no ha tingut sorpreses.

El president en funcions tornarà a intentar-ho en 48 hores, després d'haver-se sotmès a un primer ple frustrat en què ha pogut comprovar l'animadversió que desperta en 63 dels 135 diputats, els corresponents a Cs, PSC, CSQEP i PP. En aquestes condicions, ni tan sols una abstenció de la CUP li valdria per obtenir més vots negatius que positius. L'esquerra independentista ja ha anunciat que l'única forma de desbloquejar la investidura és proposant un altre candidat.

Etiquetas
stats