Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Trias puja el to de la campanya i iguala BComú amb el PP “per mentir” a la ciutadania

Trias compara Colau amb el PP en l'acte central de campanya de CiU a Barcelona / JORDI MOLINA

Jordi Molina

Barcelona —

S’apropa el 24 de maig, les enquestes estan ajustades i entre les files convergents no volen que tot es resolgui en l’últim moment. Potser per això, l’acte central de la campanya que ha de dur a Xavier Trias a revalidar l’alcaldia de Barcelona ha estat, de llarg, el més intens de tots. El candidat de CiU a la capital catalana s’ha erigit com el garant de la “revolució tranquil·la” en un discurs en què ha acusat a Barcelona en Comú i al PP de “rebolcar-se en la porqueria” per intentar “esgarrapar quatre vots”.

Trias ha fet aquesta acusació entre aplaudiments. Primer ha titllat “d’intolerable” els discursos xenòfobs contra la immigració que ha fet el PP d’Alberto Fernandez Díaz. Un estil de fer política que, segons Trias, és el mateix que usa Barcelona en Comú quan llança “falses insinuacions” contra la seva formació. “Una manera de fer política lamentable i vergonyosa”, ha dit, “perquè saben que allò que insinuen es mentira”. Trias ha pujat encara més decibels a l'acte i ha confessat que la conducta, d’uns i altres, li provoca “fàstic”: “Hi ha gent que li agrada rebolcar-se en la porqueria; però en política no val tot”.

Trias ha omès del seu discurs PSC i ERC i ha carregat contra els dos extrems ideològics que representen BComú i PP per ocupar un espai de moderació al centre del mapa plític, que s'anuncia fragmentat. De fet, s’ha autoproclamat com el “canvi del sentit comú”, i ha demanat un “vot útil” per revalidar el govern de l’Ajuntament de Barcelona. En aquesta sentit, Trias ha demanat “un govern fort” i ha titllat de “desastre” treure 10 o 11 regidors, com li pronostiquen algunes enquestes, per sota dels 14 que ha tingut aquest mandat. “Hem de treure 14, 15, 16, 17, i cap a munt”, ha reivindicat l’alcalde: “Quan en vols treure 11 en treus 9, i quan busques 16, en treus 15”. Trias ha recordat que, quan fa quatre anys es va presentar, ningú els donava com a favorits i ha explicat que un govern feble el condemnaria a haver de pactar cada coma del seu programa. “No podem estar fent pactes per a tot, necessitem un govern fort”, ha reiterat.

Prop de 500 persones han omplert el recinte de la Universitat Pompeu Fabra per donar suport a Trias en l’equador de la campanya. Tot i que ha estat l’acte del que portem de campanya amb més banderes independentistes entre el públic –la majoria de les quals les duien les JNC, la secció jove de CDC—, Trias ha tornat a passar de puntetes per aquesta qüestió, relegada a un segon pla. Tot i així, ha assegurat que estarà al costat del president Mas, “treballant colze a colze pel dret a decidir”, això sí, “sempre des del sentit comú”. Una proclama que s'ha aplaudit tant des de la família convergent com des de les files d’Unió.

Crítiques a la “poc demòcrata” FAVB

Crítiques a la “poc demòcrata” FAVB Després d’un mandat en què Trias ha tingut importants enfrontaments amb la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona), a qui va acusar de fer política, avui ha estat el primer cop que s’hi ha referit en campanya. A propòsit de la reforma de la Diagonal, Trias ha qüestionat l’esperit democràtic“ de l’entitat. Segons l’alcalde ”el 80% dels veïns“ –xifres en al·lusió al controvertit referèndum que va convocar l’alcalde socialista Jordi Hereu a la zona— no volien que el tramvia passés per aquest eix de la ciutat. ”Si la FAVB si que ho vol i em crítica potser és que no són democràtes“.

Aquesta crítica ha anat acompanyada d’un to de menysteniment de l’encara alcalde, que ha parlat “d’alguns grupets” que s’atorguen més representativitat de la que tenen“. En canvi, Trias s’ha desfet en elogis pel seu tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, pel disseny de plaça de les Glòries.

Baixant al terreny de les propostes, Trias ha parlat dels seus tres eixos principals: Treball, habitatge i educació. L’alcalde, aprofitant l’entorn en què es trobava, ha dit que no vol “una ciutat d’universitats, sinó una ciutat universitària”. A més, ha promès 6.000 habitatges socials i ha presumit d’haver impulsat 110 processos participatius arreu del territori, negant que sigui un alcalde que no escolta la gent, com li retreuen els seus adversaris polítics.

Mercè Homs i el polèmic mandat a Ciutat Vella

Mercè Homs i el polèmic mandat a Ciutat VellaAbans que Trias entrés a escena, la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha donat la benvinguda i ha parlat de Trias com “l’alcalde de tots”. Hi ha posat diversos exemples: “Dels que no tenen feina, de la gent gran, dels joves”. La regidora també a disparat contra Barcelona en Comú: “Estem aquí per fer política, ni nova ni vella; política en majúscules”.

Aquest mandat la regidora Mercè Homs ha estat repetidament caricaturitzada per una original Mercè Fongs, regidora del imaginari districte de Ciutat Paella. La forma en què els veïns i veïnes més crítics de Ciutat Vella han protestat per l'excessiva turistificació que ha patit el aquest districte, que concentra el 26% de les places hoteleres de tota la ciutat mentre representa, només, un 4,58% de la seva superfície.

Sortint del terreny estrictament polític, l’acte central de CiU ha estat especialment festiu. Jocs infantils, animadors, música i fins i tot un xiringuito on es podia demanar vermut. Els regidors, assistents –i fins i tot alguns periodistes— s’han avingut a l’ambient posant-se barrets tatuats amb les ulleres de Trias, el logo que identifica la campanya que ha de conduir a CiU, amb el permís de l’emergència de Barcelona en Comú, a revalidar una alcaldia que es podria decidir en la foto finish.

Etiquetas
stats