Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

L’extraordinari fenomen atmosfèric que ha propiciat l’alerta per contaminació a València

Palla d’arròs en un camp valencià

Carlos Navarro Castelló

“Mai abans a València havien coincidit durant tant de temps, quasi un mes, un fenomen anticiclònic i una inversió tèrmica”.

Així de rotunds s’han mostrat des de la Conselleria de Medi Ambient, després d’analitzar la informació aportada pel Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).

Fonts del departament que dirigeix la consellera Elena Cebrián han explicat que aquesta és la causa principal que ha propiciat uns nivells alts de pol·lució que van obligar l’Ajuntament a activar el 22 de novembre passat, per primera vegada, el nivell 1 del protocol de mesures a adoptar durant els episodis d’alta contaminació per PM10, que va passar dos dies després a nivell 2, però que només implica mesures informatives a la població.

En aquest sentit, han comentat que ambdós fenòmens units eviten les brises marines que ajuden a renovar l’aire i, per contra, afavoreixen que les partícules PM10 romanguen en suspensió i que cada vegada se n’acumulen més.

Sobre les causes d’aquest fenomen atmosfèric que, han insistit, mai no s’havia prolongat durant tant de temps a València, les han atribuïdes a “un efecte més del canvi climàtic i el calfament global”.

Pel que fa a la procedència de les partícules contaminants, han negat rotundament que siguen conseqüència de la crema de palla d’arròs: “tan sols es van autoritzar els dies 13 i 17 d’aquest mes, i tan sols es va detectar una crema il·legal a Silla per la qual s’ha obert expedient, per tant, és impossible”.

Així, des de la Conselleria han explicat que, encara que les cremes dels dies esmentats poden haver afectat, l’origen fonamental de les partícules PM10 són les diferents obres que estan duent-se a terme a València i la seua àrea metropolitana, unit a les emissions dels polígons industrials.

Han afegit que “el moviment del trànsit rodat, a més d’emetre també partícules, fa que el solatge es remoga i això és el que ha fet saltar les alertes dels mesuradors”.

200 cremes il·legals a l’octubre

Quant a la crema de palla d’arròs, les mateixes fonts han assegurat que continuaran sense autoritzar-se mentre estiga activada l’alerta, es mantinga la inversió tèrmica i mentre els vents siguen del sud o de l’est, ja que fiquen el fum cap a l’interior de la ciutat.

A més, han assegurat que les autoritzacions de les cremes van en funció de la previsió meteorològica de cada dia. Així, a l’octubre, quan les condicions eren adequades i es van donar més permisos, es van detectar 200 cremes il·legals per les quals s’han obert expedients que podrien acabar en sanció: “no es tracta de multes, sinó de minoracions en les ajudes europees”, han afirmat.

L’Ajuntament podria desactivar l’alerta

El nivell 2 d’alerta per contaminació decretat per l’Ajuntament de València podria desactivar-se en les pròximes hores.

Sobre això, fonts municipals han informat que les dades van millorant a poc a poc i que esperaran per precaució per a veure si la tendència a la baixa es confirma.

A més, han recordat que la previsió meteorològica és favorable i que fins i tot podria ploure aquesta setmana, la qual cosa contribuiria a eliminar les partícules de PM10.

Etiquetas
stats