Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís reclama 2.000 documents valencians dels papers de Salamanca

Seu de l'Arxiu de Salamanca.

elDiariocv

“És hora que, amb un govern autonòmic sensible a aquestes qüestions i que es troba en plena elaboració d'una llei de Memòria Històrica, reclamem el nostre patrimoni documental de la Guerra Civil”, assegura la diputada de Compromís Mireia Mollà en anunciar que la coalició, que forma part del govern valencià, prepara una proposició no de llei perquè les Corts Valencianes reclamen a l'Arxiu de Salamanca aquells fons pertanyents a l'àmbit autonòmic.

Segons Compromís, es tractaria que la documentació pertanyent a Alacant, almenys, fora emmagatzemada en el centre projectat per l'Ajuntament (‘Alacant, ciutat de la memòria’) “per a la posada en valor de la memòria documental entorn a la Guerra Civil i la posterior repressió”.

“A Catalunya ja se li va reconèixer legalment el dret a posseir aquella documentació amb origen en aqueixa autonomia”, recorda Mollà, que és portaveu adjunta de Compromís en les Corts i regidora d'Elx.

Compromís considera que el Centre d'Interpretació de la Memòria Històrica, actualment en projecte a Alacant i que tindrà la seua seu en la Plaça de Sèneca, és el lloc ideal per a emmagatzemar els fons, ja que posarà en valor la memòria documental de l'última ciutat a caure de la Guerra Civil. Segons l'associació Salvar l'Arxiu de Salamanca, en els registres del centre apareixen més de 2.000 documents pertanyents a la Comunitat Valenciana i, almenys, 200 lligalls amb origen en la província d'Alacant es troben actualment a Catalunya per equivocació després del compliment de la Llei 21/2005, del 17 de novembre, de restitució a la Generalitat catalana dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil.

“Els fons tenen un caràcter patrimonial i familiar i per això haurien d'estar ací i no a Salamanca o Catalunya. Hi ha un component sentimental i de justícia en la petició, però també motivacions culturals i acadèmiques en la recuperació de tots aquests fons”, considera Mollà.

Etiquetas
stats