Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’extrema dreta es lleva la careta a València

Un grup d’ultres increpa l’alcaldessa de Paiporta durant la seua intervenció

Miguel Giménez

València —

0

Cada vegada són més freqüents les actuacions públiques de grups d’extrema dreta a València. L’última, fa a penes uns dies a Paiporta, quan un grup d’ultres –entre els que hi havia membres d’organitzacions com España 2000 o Defenem Valéncia– es van donar cita en un dels actes principals de les festes d’aquesta localitat per increpar i xiular a l’alcaldessa, la valencianista Isabel Martín, durant la seua intervenció abans del concert que anava a oferir una de les dues societats musicals locals, la banda La Primitiva. La raó, una convocatòria llançada per una veïna vinculada a partits de dretes per a protestar per la “nefasta gestió” de l’equip de govern municipal.

Però, per què organitzacions de València acudeixen a una protesta de caràcter estrictament local? L’excusa és que l’equip de govern municipal, liderat per Compromís, programara una actuació del grup Riot Propaganda, les lletres del qual contenen una crítica política explícita, durant la programació de les festes a Paiporta. No obstant això, la presència d’aquests grups ultres en aquesta localitat de la comarca valenciana de l’Horta Sud no és més que una altra mostra que aquestes organitzacions han decidit fer-se cada vegada més visibles.

Un exemple n’és España 2000, el partit que lidera el controvertit José Luis Roberto, que en els últims temps ha passat de celebrar actes polèmics però molt concrets –com són els repartiments de menjar “només per a espanyols” al barri dels Orriols, a València, amb una gran presència de població immigrant– a dur a terme fins tres concentracions contra dirigents de Compromís en els últims mesos.

Així, a l’octubre de l’any passat, un grup d’emmascarat es va concentrar a les portes del domicili de la vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra. Allí, megàfon en mà, van assetjar la líder de Compromís –que estava a casa amb la família– entonant cançons “per la unitat d’Espanya”, com la lletra de l’himne d’Espanya que Pemán va fer durant el franquisme, i llançant consignes contra els “independentistes”. Aquell episodi va acabar amb José Luis Roberto i altres tres membres d’Espanya 2000 absolts dels delictes lleus d’amenaces, coaccions i falta de respecte a l’autoritat pels quals van ser jutjats.

L’episodi següent d’aquestes característiques va tindre lloc el 25 d’abril passat, dia en què es commemora la derrota de les tropes de l’arxiduc Carles d’Àustria en la batalla d’Almansa contra l’exèrcit de Felip V de Borbó (1707) i que va suposar la pèrdua dels furs per als valencians. Aquell dia, que commemora el nacionalisme valencià, un grup d’ultres convocats de nou per España 2000 es va concentrar a les portes de la seu de Compromís a València, cosa que va obligar a tancar i a desallotjar el local per evitar incidents. En aquesta ocasió, els participants ja no portaven la cara tapada.

L’últim episodi d’aquest tipus (fins hui) és el que va tindre lloc a Paiporta dimecres passat.

Les agressions del 9 d’Octubre

En l’origen d’aquest augment d’actes protagonitzats per l’extrema dreta trobem el que es va esdevindre el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, del 2017. Llavors, i en el marc de la tensió pel procés secessionista i el referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya, grups de l’extrema dreta valenciana van rebentar la manifestació nacionalista celebrada a València. Els ultres van agredir alguns participants en la tradicional marxa ‘Per la llengua’ convocada per col·lectius valencianistes –a més d’algun fotoperiodista–. Com va relatar un dels agredits, “no va haver-hi enfrontaments, va ser l’extrema dreta de cacera”.

Aquests atacs s’han saldat, fins al moment, amb dènou detencions d’individus relacionats tots amb grups de extrema dreta –com els ultres del València CF, els coneguts Yomus–, alguns d’ells amb antecedents policials per actuacions violentes. L’actuació policial –o més aïna la falta d’intervenció durant els altercats– també va ser objecte de crítiques.

Precisament, a poc menys de dos mesos de la festivitat del 9 d’Octubre falta per veure si es repetiran més altercats. L’extrema dreta sembla que va preparant el terreny, encara que no tenen res a veure (ara com ara) les actuacions extremadament violentes protagonitzades pels ultres a l’octubre de l’any passat amb les accions promogudes per organitzacions com España 2000 o Defenem Valéncia fins al moment. Veurem.

Etiquetas
stats