Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ripoll o com viure a cor què vols sense tocar un xavo del banc

L’expresident de la Diputació d’Alacant, José Joaquín Ripoll.

Voro Maroto

La Fiscalia demana 16 anys de presó, 44 d’inhabilitació com a càrrec públic i un milió d’euros de multa per a José Joaquín Ripoll, expresident de la Diputació d’Alacant (2003-2011) i exvicepresident de la Generalitat (1999-2003). Se l’acusa de delictes de suborn, informació privilegiada, tràfic d’influències, prevaricació, frau i negociacions prohibides a funcionaris en una de les peces del cas Brugal, la investigació sobre pilotes urbanístiques i adjudicacions de contractes públics a Alacant.

En aquest assumpte concret, Ripoll serà jutjat per haver mitjançat entre dos dels empresaris més esguitats per la corrupció de la Comunitat Valenciana: Enrique Ortiz, propietari del 70% del sòl urbanitzable d’Alacant capital, i Ángel Fenoll, el ‘capo’ dels fems a la província. Tots dos aspiraven a bastir i gestionar un macroabocador al Baix Segura que donaria servei a 27 municipis del sud de la Comunitat Valenciana.

El negoci –un contracte públic– era sucós. I la justícia, recolzada en una investigació policial exhaustiva des del 2008 al juny del 2010, creu que Ripoll es va beneficiar de la seua jerarquia política per a enriquir-se. Aquestes són alguns dels regals rebuts per Ripoll segons l’escrit de l’acusació de la Fiscalia:

Una vida de luxe sense traure ni un euro del banc

El fiscal destaca l’“elevat nivell de vida de què feien gala tant Ripoll com la seua família i que podria no correspondre’s amb els ingressos que legalment percebia”. Segons els seus càlculs, “la mitjana de diners d’origen desconegut de la família Ripoll-De la Vega [cognom de la dona, amb qui té quatre fills] és superior a 9.000 euros per mes”. Quasi 300.000 (292.658, exactament) en els 30 mesos investigats.

En resum, el líder del PP gaudia d’una vida de luxe sense fer transferències bancàries, utilitzar targetes o obtenir efectiu al caixer. “No hi ha càrrecs relacionats amb diversos aspectes de la vida quotidiana (…) com ara productes alimentaris, combustible, àpats i begudes fora de casa… ”. Tot es pagava en cash, diu el fiscal.

Pisos de regal per un milió d’euros

Ortiz i Fenoll van estar a punt de solucionar les seues diferències. El primer compraria al segon la finca sobre la qual anava el macroabocador amb una plusvàlua sorprenent: el 2.000 %. El terreny pel qual Fenoll va pagar mig milió d’euros seria adquirit –finalment, l’acord es va truncar– per 10 milions. En pagament per la seua intermediació, Ripoll rebria dos habitatges.

“La contraprestació en espècie oferida per Fenoll (…) eren dos habitatges en un carrer cèntric d’Alacant l’import aproximat dels quals era d’un milió d’euros (…) que seria sufragat pel sobrepreu generat per l’adquisició de la finca”. Per aquesta raó, “Ripoll es va involucrar amb tant d’interés” en l’afer, escriu el fiscal.

Viatges de luxe amb Ortiz

Ortiz també s’hauria guanyat el favor de Ripoll complimentant-lo amb viatges: un a la Fira d’Abril; dos més en iot a les Balears; el 2008 a Palma de Mallorca i el 2009 a Eivissa. D’acord amb un informe pericial, van costar 100.000 euros. I segons la policia, llavors es va parlar d’“arreglar això d’Oriola”, la ubicació del macroabocador que va enfrontar els empresaris.

De l’excés a l’atur

Ripoll, després de 16 anys ocupant càrrecs de màxim nivell –conseller, vicepresident de la Generalitat, president de la Diputació– va ser apartat de la primera línia política el 2011, quan no va repetir com a responsable de la corporació provincial. Allà tènia un sou de 100.000 euros. El juliol del 2011 es va apuntar a l’atur.

Etiquetas
stats