Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís-Podemos ompli un teatre al crit de “no hi haurà pau per als corruptes”

Mónica Oltra, durant el míting de Compromís-Podemos al teatre Olympia de València.

Voro Maroto

Compromís-Podemos quasi ha omplit el teatre Olympia en el seu acte central de la campanya electoral –a l’espera el pròxim cap de setmana de Pablo Iglesias– a València. L’ambient entre els assistents, uns quants amb banderes de Compromís i molts amb globus morats de Podem, fregava per moments l’entusiasme. El públic ha corejat el lema de campanya (“És el moment”) i el crit de guerra dels podemites–“sí que es pot”– unes quantes vegades.

Rosanna Pastor, un dels fitxatges de la coalició, ha presentat l’acte. L’alcalde de València, Joan Ribó, i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ambdós de Compromís, han començat a animar l’auditori. “Serem la primera força política amb aquesta cooperativa, amb aquest gran espai democràtic. Farem història”, ha dit Morera.

Un altre dels fitxatges de Compromís-Podemos procedent de la societat civil, l’exjutge Josep Lluís Albinyana, candidat al Senat, ha esmicolat sense pietat la transició i les polítiques de tots els governs de PP i PSOE. Contra la marginació d’àmplies capes de la societat, ha reivindicat un grup valencià en el Congrés dels Diputats “per no negar el futur als nostres fills. Podem”.

“València ha estat rescatada de 24 anys de misèria, corrupció i impunitat en les eleccions municipals. L’Acord del Botànic ha fet possible una altra manera de governar en la Generalitat. Ara sabem que cal canviar les coses a Madrid, parant els peus a la vella dreta del PP i a la nova de Ciutadans”, ha dit Antonio Montiel, secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana, que ha carregat durament contra el partit d’Albert Rivera en assumptes com els horaris comercials o el finançament –amb diners dels bancs– de la seua campanya.

Montiel, com quasi tots els oradors, no ha desgranat les propostes de la seua coalició. Sí que ha incidit en la necessitat de reivindicar un finançament autonòmic millor. Per fer-ho, ha recitat una de les idees força de la campanya. No volem ser més que ningú, però tampoc menys que ningú“.

Oltra, ovació i memòria

Mònica Oltra, vicepresidenta del Consell, ha estat rebuda amb una ovació ben forta, potser la més gran del matí. Ha dedicat una gran part del seu discurs a “fer memòria” sobre “els últims quatre anys, una legislatura nefasta. Rescat a la banca, protagonisme de Rodrigo Rato, impulsor de l’estafa de la bambolla immobiliària, retallades socials, copagament de medecines, robatori amb les preferents, un ministre d’Educació com [José Ignacio] Wert, que va impulsar una llei perquè l’ensenyament no iguale els xiquets de famílies modestes amb els de les acomodades, cessió de la creació d’ocupació a la Mare de Déu del Rocío”, en referència a la ministra de Treball, Fátima Báñez. “Han mentit per damunt de la nostra paciència”.

Oltra també ha atacat Rivera –“que llàstima que algú tan jove siga tan vellard”– per les propostes de Ciutadans sobre violència masclista i mercat laboral (contracte únic). “Tot això ho hem de parar, ho hem de canviar. No hi haurà pau per als corruptes”. “El 24 de maig vam fer de Compromís-Podemos la primera força. El 20 de desembre hem de rematar la faena”, ha dit Oltra, que ha tancat la seua intervenció amb un poema –‘Oh, capità, el meu capità’, de Walt Whitman, dedicat a Joan Baldoví– i una apel·lació a la victòria que ha alçat una gran part del públic dels seients.

Amb la gent i contra la troica

Àngela Ballester, número dos en la llista per al Congrés, de Podem, i Baldoví, de Compromís, número 1, han tancat l’acte. La dirigent nacional de Podem ha reivindicat un canvi profund perquè “algú com jo, filla d’obrer i treballadora de la taronja, puga anar a la universitat. Cal votar pel canvi, i no per partits –PP i PSOE– que s’han alineat amb els poderosos i amb la troica abans que amb la gent. Nosaltres som la gent, els que patim les retallades, la desocupació i l’estafa de les preferents. Som la gent decent, sempre al servei dels altres, demostrant que es pot governar d’una altra manera. Som imparables, invencibles, i el 20 de desembre els ho demostrarem”.

Baldoví ha estat rebut amb crits de “sí, sí, sí, Joan Baldoví”. Emocionat, ha arrancat amb crítiques a Ciutadans –vella política a pesar de les aparences– i el PP, “que ha intentat llevar la dignitat als valencians. Ni ho ha aconseguit, ni ho aconseguirà”. Ha denunciat les discriminacions dels governs del PP en finançament o en inversions i ha proclamat, contra els missatges de Rajoy, que Compromís-Podemos “sí que som capaços de governar”.

Etiquetas
stats