Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Factures falses, comissions i fins i tot la Gürtel: així es va saquejar la sanitat valenciana en l'etapa del PP

Francisco Camps, Rita Barberá l'exconseller de Sanitat Rafael Blasco davant una maqueta de l'hospital La Fe l'any 2007.

Carlos Navarro Castelló

“En el Partit Popular la festa no s'acaba mai”. La cèlebre frase que va pronunciar Ricardo Costa abans de la seua caiguda com a secretari general del PPCV el 2009 per la seua implicació en el cas Gürtel també resulta d'aplicació en la sanitat valenciana.

I és que, els presumptes casos de corrupció relacionats amb l'etapa de gestió dels populars s'han acumulat en les últimes setmanes.

El primer i més greu a eixir a la llum va ser l'aparició de factures irregulars per valor de 25 milions d'euros entre els anys 2006 i 2015 en l'Hospital General de Castelló.

El cas va saltar el passat 15 de juny quan la consellera de Sanitat, Carmen Montón (PSPV), va informar que s'havien presentat davant la Fiscalia Anticorrupció un total de 4.713 factures presumptament irregulars pagades en aqueix període per treballs de reparació o manteniment que no es van realitzar, que es van realitzar sense procés de contractació o per sobre del valor del contractat.

Diversos mesos més tard, al novembre, es va fer públic que un jutjat valencià investiga, amb la participació de la Fiscalia Anticorrupció, si la principal concessionària privada d'hospitals públics, és a dir, Ribera Salud, emblema del denominat “model Alzira” que va implantar el PP durant els seus anys de govern, havia cobrat comissions per pròtesis pagades amb diners públics.

La pràctica s'hauria realitzat des de la central de compres B2B Salud, del mateix grup que Ribera Salud, empresa que gestiona els hospitals valencians d'Alzira, Elx i Torrevella, i hauria suposat una facturació de 10,6 milions d'euros i uns beneficis de 3,3 milions en els seus sis anys de funcionament.

I ara, ha saltat a la llum la presumpta trama corrupta implantada entorn de l'exgerent de l'Hospital General de València, Sergio Blasco, nebot de l'eexconseller Rafael Blasco, que compleix condemna per l'anomenat 'case Cooperació'.

Agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional (UDEF) s'han personat aquest dijous en dependències de la Conselleria de Sanitat i de l'Hospital General de València per a sol·licitar documentació d'etapes anteriors del Govern del PP.

En l'operació s'ha detingut nou persones. Entre elles, Sergio Blasco i el seu germà, Paco Blasco. L'operació és fruit d'una denúncia posada l'any 2014 per la llavors diputada valenciana d'Esquerra Unida Marina Albiol.

Segons va revelar la seua companya de partit, Rosa Pérez Garijo, l'empresa Out Log S.L., suposadament vinculada a altres dirigides per Francisco Blasco, va aconseguir un contracte de Sanitat per valor de 18,8 milions d'euros l'any 2010 per la gestió logística de l'hospital La Fe, i un altre de 10,5 milions pel servei integral de logística de l'Hospital General l'any 2007, malgrat que la Sindicatura de Comptes va advertir en un informe que aquesta empresa no podia ser contractista.

El mateix informe trau a la llum, segons Pérez Garijo, fins a 654.167 euros en pagaments sense justificar per part del Consorci Hospital Provincial València a aquesta companyia.

Però no són aquests els únics casos de corrupció que s'estan investigant relacionats amb la sanitat valenciana. De fet, cinc dels vuit consellers del PP que han passat per Sanitat estan imputats, dos d'ells directament per la seua gestió al capdavant d'aquesta conselleria.

En concret, estan investigats Luis Rosado i Manuel Cervera per suposades adjudicacions irregulars a Orange Market, empresa de la trama Gürtel.

També el propi Rafael Blasco, que va ser conseller de Sanitat, ha sigut investigat, entre altres coses, per la instal·lació d'una pantalla lluminosa de 600.000 euros al costat del nou hospital La Fe.

Etiquetas
stats