Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo y sus barones chocan sobre la muerte del procés tras el fiasco independentista
Antonio Maíllo toma el relevo de Garzón con el reto de cohesionar Izquierda Unida
Opinión - Ir al grano. Por Rosa María Artal

L’elecció del president desbloqueja l’obertura de la nova televisió pública valenciana

Mercedes Caballero (PSOE), Enrique Soriano, al mig, i Marc Pallarés (Podem) en la comissió parlamentària sobre la nova televisió valenciana.

Voro Maroto

Les Corts Valencianes han fet un pas més per a reobrir la televisió pública valenciana. La comissió parlamentària corresponent ha aprovat per unanimitat l’elecció del president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC).

Enrique Soriano és l’elegit. Lletrat en el Parlament autonòmic des de fa 25 anys, ha atret el consens que no va tenir la primera opció presentada pel PSPV-PSOE, Josep López, periodista en Canal 9. Soriano no ha entrat en detalls sobre el seu projecte per a la nova televisió.

Preguntat pels diputats, ha eludit qualsevol personalisme –el projecte “és col·lectiu, de tota la societat valenciana”– i ha insistit en el fet que el seu objectiu és respectar la llei que regirà el funcionament dels mitjans de comunicació públics. Vol oferir “informació creïble, educar i entretenir des de la perspectiva de servei públic” i de manera que “tots els sectors de la societat s’hi puguen veure reflectits”.

L’elecció de Soriano serà, en principi, ratificada per les Corts Valencianes en ple el 18 o el 19 d’octubre. Llavors, ja elegit el Consell Rector de la nova televisió –una mena de consell d’administració–, s’iniciarà la fase final per a recuperar el servei públic.

El Consell Rector elegirà com més aviat millor, en concurs públic, el director general de la CVMC. A aquest càrrec li correspon definir els continguts de la televisió o la dimensió de la plantilla en col·laboració amb el Consell d’Administració, responsable de la gestió econòmica. La televisió tindrà, per llei, un pressupost situat entre el 0,3 i el 0,6% del pressupost de la Generalitat, és a dir, entre 50 i 100 milions.

Els terminis marcats són molt ajustats, però es maneja una data simbòlica per a fer arrancar la nova televisió: el 29 de novembre de 2016, el tercer aniversari del tancament. Els signants de l’Acord del Botànic (PSPV-PSOE i Compromís, en el Consell, i el seu suport parlamentari, Podem) volen arrancar aquest dia, encara que siga amb una programació simbòlica.

Els vetos del PP

La candidatura de Soriano i gairebé tot el Consell Rector tirarà endavant amb el suport del PSOE, Compromís i Ciutadans. Podem donarà el vistiplau a tots els candidats, excepte a Maite Fernández, del PP, vinculada amb la manipulació informativa en Canal 9. Aquest veto ha fet encendre Isabel Bonig.

La líder valenciana dels populars ha amenaçat de no donar suport a alguns aspirants dels altres partits perquè no permetrà que al PP “se’l linxe en una plaça pública”. “Hi ha una intenció claríssima del Consell, especialment del PSOE, de deixar fora el PP” en el llançament de la CVMC.

Malgrat aquesta afirmació, la capacitat del PP de frustrar la nova televisió sembla limitada. El PSOE, Compromís, Ciutadans i Podem sumen àmpliament els 3/5 de la cambra necessaris per a tirar endavant el Consell Rector. 

Dos canals de televisió i un per Internet

La llei preveu la creació de dos canals de televisió. L’un convencional –per a informar, formar i entretenir– i un altre d’especialitzat en informació o la cobertura d’esdeveniments especials, incloses les retransmissions esportives. Aquest canal podria col·laborar amb les televisions locals o comarcals. El tercer canal –dedicat al públic infantil– emetrà en principi per Internet, on ja es concentra el consum del gros d’aquest públic.

En una segona fase, l’emissió podria doblar-se per televisió, ja que es vol demanar una tercera freqüència –múltiplex, en l’argot– al Govern central. La proposició de llei també proposa la creació de dues emissores de ràdio, una per a música i cultura en valencià.

Etiquetas
stats