Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Constitucional admet el recurs de Puig contra els pressupostos del 2016

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Moisés Pérez

La lluita del govern valencià per obtenir més fons que eviten problemes financers a la Generalitat Valenciana continua satisfactòriament. El president del Consell, Ximo Puig, juntament amb la consellera de justícia, Gabriela Bravo, van presentar un recurs d’inconstitucionalitat perquè consideraven que els pressupostos generals de l’Estat per al 2016 suposaven “una discriminació per a cinc milions de valencians”. Aqueix recurs és el que admet ara el Tribunal Constitucional

Segons informa Europa Press, l’admissió del recurs implica traslladar la demanda i els documents presentats al Congrés i al Senat, així com al Govern, a través del Ministeri de Justícia, perquè en el termini de 15 dies puguen personar-se en el procés i formular les al·legacions que estimen convenients. El recurs afecta els capítols relacionats amb les transferències a les comunitats autònomes per participació en els ingressos de l’Estat, els sistemes de finançament d’ens territorials i el fons de suficiència global.

Puig va presentar el recurs perquè entenia que els pressupostos “mantenen uns ingressos insuficients per a mantenir els nostres serveis públics fonamentals”, a pesar que “la Constitució estableix que han d’estar prou finançats”. Des de la Generalitat, segons Europa Press, indiquen que la reforma del sistema de finançament del 2009 va fixar un fons de suficiència global per a “ajustar les diferències” entre les autonomies, però aquest fons “no corregeix la insuficiència que tenim en serveis públics fonamentals” els valencians, atés que a la Comunitat Valenciana “li costa diners”.

El Consell, a més, va recordar que el sistema de finançament té una vigència quinquennal, per la qual cosa l’any 2013 havien d’haver començat les negociacions amb les comunitats autònomes per a actualitzar-lo, però no s’ha fet. Així, “el 2014, el 2015 i, ara, el 2016 el Govern l’ha prorrogat unilateralment sense comptar amb les comunitats autònomes”.

Què passa si guanya el Consell?

Si el Constitucional atenguera la reclamació valenciana, el finançament de la Comunitat procedent de les transferències estatals hauria d’augmentar-se en 1.329,53 milions d’euros. Aqueixa quantitat és la mateixa que la insuficiència financera que reconeix la Llei de pressupostos de la Generalitat per al 2016. Així doncs, el Govern valencià rebria la injecció de fons suficients per a evitar més problemes de liquiditat.

Etiquetas
stats