Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El viatge del constructor favorit del PP valencià: De promoure l'ètica en els negocis a poliimputat per corrupció

Carlos Turró, president de Cleop.

Voro Maroto

Carlos Turró ha passat de ser patró fundador d'una organització que promou l'ètica en els negocis (Etnor) a ser un dels empresaris de la Comunitat Valenciana més assenyalats per la corrupció: Va ser detingut i imputat en l'operació Taula i ara està sent investigat en Lezo, la invetsigació judicial que ha commocionat el PP madrileny.

La seua empresa, Cleop, està en concurs de creditors des del 2012 malgrat haver sigut acaronada per les administracions governades per la dreta. El 2016, va perdre més de quatre milions d'euros, però els problemes de Turró -un enginyer de camins nascut i format a Barcelona que ha fet quasi tota la seua llarga carrera a València- són tant d'ordre econòmic com a legal.

Mossegades a Panamà

El jutge Eloy Velasco, l'instructor del cas Lezo, l'investiga pel pagament de mossegades a Panamà. Cleop es va aliar amb Inassa, l'empresa comprada per a expandir l'activitat del Canal d'Isabel II per Amèrica Llatina. “S'ha posat de manifest que, el 2012, el consorci d'empreses *Inassa-Cleop (...) va ser irregularment adjudicatari, per un import de quatre milions de dòlars, d'un contracte d'obra pública a Panamà”, diu la resolució del magistrat.

Entre els responsables de l'operació suposadament irregular estarien Sergio Vidal, un empresari d'Alacant “que hauria pagat una comissió il·legal de 273.672 dòlars”. Un directiu de Cleop, Carlos Bell, responsable d'“els contractes i les comissions a pagar” i, per descomptat, Turró, “informat” per Bell de tots els secrets de la trama.

Mossegades a València

L'assumpte tèrbol de Panamà data del 2012. Abans, el 2007, Cleop va rehabilitar una construcció històrica de València, les Torres de Quart. Turró està imputat en l'operació Taula pel pagament de comissions il·legals per a adjudicar-se aqueixa obra, que no va ser l'única per a la qual l'Ajuntament de València -durant el mandat de Rita Barberá- va contractar a la seua empresa.

Aquesta hauria rebut 21 milions d'euros en adjudicacions des del 2006. A més, Cleop també va treballar per a Ciegsa -l'empresa pública sota recerca parlamentària pels sobrecostos en la construcció de col·legis- i el mateix Turró va reconèixer davant el jutge de Taula que s'havia reunit diverses vegades amb Marcos Benavent, el 'ionki dels diners' i home clau en el finançament il·legal del PP.

Turró, açò sí, va negar haver pagat diners negres al PP a canvi d'adjudicacions després de la seua detenció. Del seu paper d'impulsor de la la Fundació d'Etica dels Negocis i les Organitzacions (Etnor), entitat “que és pionera a Espanya en l'estudi i desenvolupament de l'ètica dels negocis”, ja no es parla. Ni el seu nom ni el de la seua empresa apareixen en l'organigrama.

Etiquetas
stats