Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els hospitals privatitzats obrin una guerra judicial contra el Govern valencià per a parar el rescat

Hospital de La Ribera.

Carlos Navarro Castelló

Al setembre de l’any passat, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va anunciar formalment en el Debat de l’Estat de la Comunitat que el departament sanitari de la Ribera, amb l’hospital d’Alzira com a referència, tornaria a integrar-se en el sistema públic de la sanitat valenciana a partir de l’1 d’abril de 2018, moment en què acaba la concessió adjudicada a Ribera Salud, empresa que el gestiona.

A partir d’aquell moment, la maquinària de la companyia es va posar a funcionar per a torpedinar judicialment qualsevol decisió presa per la Conselleria de Sanitat, tinguera a veure amb la reversió o no, en un intent, segons dedueixen fonts del departament que dirigeix Carmen Montón, d’obstaculitzar el funcionament de l’Administració, potser per a guanyar amb vista a la reversió.

El cas és que pràcticament des d’aqueix moment fins ara, entre Ribera Salud i les seues empreses filials han posat 48 recursos contenciosos administratius contra diferents decisions adoptades per la conselleria.

Segons les mateixes fonts, el ritme dels recursos augmenta a partir d’enguany. I és que, el mes de març passat, Sanitat va notificar oficialment per escrit que no faria efectiva la pròrroga de la concessió i que, per tant, a l’abril del 2018 l’hospital d’Alzira tornaria a ser gestionat per la Generalitat.

En concret, dels 48 recursos, 12 estan interposats l’any 2016 i la resta són de l’exercici d’enguany. Només dos tenen a veure amb el rescat, un que fa referència a les normes de reversió i un altre que es refereix a la no pròrroga de la concessió.

A més, del total, 20 han estat posats des del departament de la Ribera, 14 des del d’Elx-Crevillent i 14 més des del de Torrevella, tots controlats per Ribera Salud. Curiosament, del departament de Dénia, en mans de l’asseguradora DKV i on Ribera Salud només té un 35% de les accions, no ha arribat a Sanitat cap recurs.

Així, llevat dels dos recursos relatius a la reversió, la resta tenen a veure amb motius tan diversos com la canalització oncològica de l’IVO, instruccions internes de la Conselleria sobre xarxes assistencials, resolucions sobre acords de gestió, diverses reclamacions econòmiques o sobre designació d’unitats d’oncologia mèdica. Alguns, com els relacionats amb l’IVO, es repeteixen tres vegades, un per cada departament.

A pesar de tot, la decisió de la conselleria d’assumir el control de l’hospital d’Alzira i tot el departament de la Ribera no té retorn.

Actualment, s’està treballant en tot el procés d’encaix dels quasi 2.000 treballadors que passaran de la plantilla de Ribera Salud a formar part del sistema públic.

Com va informar eldiario.es, finalment passaran a tenir la consideració de “personal laboral a extingir” en compte d’“indefinits no fixos”, com s’havia previst inicialment. En tots els casos els treballadors mantindrien les seues condicions laborals.

A més, amb vista a l’any que ve, la Conselleria de Sanitat ja ha previst una partida pressupostària de 5,7 milions d’euros d’inversió per a millores urgents i equipament nou.

De la seua banda, Ribera Salud continua pressionant públicament i dijous va presentar un pla estratègic per al període 2018-2028 amb una inversió de 72,3 milions d’euros per al departament de Salud de la Ribera, a pesar que deixarà de gestionar-lo d’ací a poc més de quatre mesos i mig.

Etiquetas
stats