Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Ara estem ocupats treballant”

Roda de premsa de presentació del #12M15M a la plaça Catalunya / João França

João França

Barcelona —

“Parlo en nom dels Iaioflautas, i estem fins els nassos”. El Félix ha estat una de les cares que han presentat avui davant la premsa el calendari de mobilitzacions per aquest cap de setmana, i ha estat contundent. “Nosaltres estem per la desobediència civil, i no tolerarem lleis injustes”, ha assegurat. El 'iaioflauta' ha insistit en la importància de la confluència i en que el col.lectiu del que forma part estarà “a favor de tot el que faci confluir les lluites”. “El que volem és que la gent pugui recuperar la capacitat per decidir sobre les seves vides”, ha conclós.

En aquesta línia, pren força la reivindicació de la renda bàsica. “Fa anys que es proposa, però amb els estralls de la crisi ha anat guanyant força”, ha assegurat un membre del grup que hi treballa, que ha afegit que el dret del treball s'ha esvaït. “Tenim per objectiu garantir el dret a l'existència, que està reconegut a la declaració dels drets humans”, ha puntualitzat. “Volem canviar amb la mobilització allò que no està canviant, volem canviar la relació de forces”, ha concretat.

El punt fort de les mobilitzacions que tindran lloc fins el dia 15 serà la manifestació que tindrà lloc el diumenge a les 18h sota el lema “Aturem el genocidi financer, juntes podem”, però fins llavors portaran a terme una gran quantitat d'activitats, tant a la plaça de Catalunya com als barris. La permanència a la plaça, però, no tindrà tant de pes, i molts s'han sorprès en veure que, al contrari del que alguns s'esperaven, no estava plena de tendes de campanya aquest vespre.

“El que passa és que ara estem ocupats treballant”, explicava una activista quan li han preguntat què havia passat amb el 15-M, ara que a la plaça hi havia un centenar de persones i no els milers de fa dos anys. “Abans no ens coneixíem, però ara estem organitzats i fem moltes coses alhora. Mentre nosaltres estem aquí, hi ha un escrache de 300 persones a la plaça Espanya”, ha dit.

Dos participants en assemblees de barris han intervingut per dir que segueixen treballant en fer arribar les seves reivindicacions a la gent. “Presentarem propostes perquè la gent pugui participar, volem implicar els veïns i veïnes de la ciutat”, han assegurat. Una de les seves principals preocupacions, i un dels temes centrals en els debats que tindran lloc a la plaça, és “el greu estat de la sanitat pública”. En aquest marc presentaran la campanya “Aturem l'apartheid, el negoci i el genocidi sanitari”.

Una de les activitats que aplegarà més cares conegudes serà la que organitzen les Assemblees Constituents el diumenge al matí, que comptarà amb Jaume Asens, Gerardo Pisarello, Ada Colau, Itziar González, Marco Aparicio i Víctor Ríos, entre altres. Un portaveu de la plataforma ha explicat que porten un any i mig treballant i volen aglutinar qualsevol projecte que vagi en la mateixa línia. “Tot procés constituent té un component destituent, de destituir el poder que ens governa per construir des de baix”, ha concretat. Reivindiquen “el poder de la ciutadania enfront un poder que no ens representa” i seguiran treballant per construir alternatives.

Etiquetas
stats