Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Antonio Baños, Anna Gabriel i Gabriela Serra, entre els favorits en les primàries de la CUP pel 27-S

44 candidats es presenten a les primàries de la CUP per anar al Parlament

Arturo Puente

Després del rebuig de Convergència i ERC a la seva proposta de llista unitària sense partits, la CUP ha reprès el procés de construcció de la que serà la seva llista a les eleccions del 27-S, amb el nom de CUP-Crida Constituent. La candidatura ha presentat aquest dijous una web amb les 44 persones que es postulen com a caps de llista, que seran elegits per primera vegada en l'organització mitjançant primàries obertes. L'escriptor Antonio Baños, la professora universitària Anna Gabriel o la cooperant Gabriela Serra són alguns dels noms que parteixen com a favorits.

La proposta de la CUP-Crida Constituent va arrencar el gener d'aquest any en un acte a Barcelona amb el qual es va donar el tret de sortida a una dotzena d'assemblees territorials obertes, on durant els últims mesos s'han treballat les principals línies polítiques que la candidatura presentarà a les eleccions al Parlament. D'aquestes assemblees també han sortit els noms que fan augmentar la llista de candidats a les primàries, 44 en total, entre els quals es troben, a més dels ja esmentats, persones com l'escriptor Julià de Jòdar, l'activista Eulàlia Reguant o l'advocat Benet Salellas.

El període de votacions tindrà lloc del 22 al 26 de juliol, en dues etapes. Del 22 al 24 podran fer-ho, via web, els militants de les organitzacions que componen la candidatura, com Poble Lliure, Endavant, En Lluita, Arran o Corrent Roig, entre d'altres. El dia 26 podrà votar de forma presencial als punts de votació habilitats qualsevol persona que s'hagi inscrit prèviament a la web, entre els dies 14 i 20. D'aquestes votacions sortiran els 10 primers llocs en la llista per Barcelona, i els 5 primers en les llistes per Lleida, Girona i Tarragona.

Antonio Baños, escriptor, periodista i activista a la plataforma independentista Súmate, és un dels més ben posicionats per fer-se amb el número u de la candidatura, per la seva popularitat mediàtica i pel suport que reuneix entre sectors pròxims al MDT i Poble Lliure. Per la seva banda, Anna Gabriel coneix bé la institució per haver treballat com a coordinadora del Grup Parlamentari de la CUP, i té forts vincles amb el món sindical de la CGT i amb la xarxa municipalista cupaire per haver estat regidor a Sallent. La veterana activista i cooperant Gabriela Serra és l'aposta de diversos sectors fora del nucli dur de la CUP, que en l'últim temps ha adquirit més pes en l'organització.

Primeres línies programàtiques

La CUP-Crida Constituent ha presentat els punts més destacats del programa que han vingut treballant a l'Espai Per La Ruptura. En aquest document, la CUP continua la línia constituent que ja va presentar en el seu full de ruta abans de les municipals i considera que després del 27-S al Parlament ha de constituir-se en Assemblea Constituent per elaborar un text constitucional per a la República Catalana. Advoquen també per una “ruptura amb el marc jurídic i polític” espanyol mitjançant una declaració unilateral d'independència.

La candidatura promet treballar per un procés de ruptura anticapitalista, i s'oposa a la destrucció del teixit productiu “que aboca a la dependència i precarització”. Per això, rebutgen el TTIP i es comprometen a superar les “estructures de dominació política, econòmica i militar” com l'OTAN, la UE i l'FMI. A més, esbossen un pla de xoc amb mesures per aturar els acomiadaments i els desnonaments, revertir les retallades i les privatitzacions, i contra la corrupció. En matèria antipatriarcal, proposen garantir l'avortament lliure i gratuït, acabar amb la violència contra les dones i reconèixer els treballs de cures.

Finalment, la proposta de l'esquerra independentista es compromet a no contreure deutes amb cap entitat financera. Entre el codi ètic que guiarà l'acció dels seus representants hi ha l'obligació que els seus salaris no excedeixin dues vegades i mitja el salari mínim –1621 euros el 2015-, i la limitació de mandat a una sola legislatura.

Etiquetas
stats