Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Absolt l'únic mosso jutjat pel desallotjament de plaça Catalunya durant el 15-M

El diputat de la CUP David Fernández.

EFE

Barcelona —

Un jutge ha absolt el mosso d'esquadra que va donar diversos cops de porra a l'ara diputat de les CUP David Fernández durant el polèmic desallotjament del 15M de la plaça de Catalunya el 27 de març de 2011, en ​​estimar que la seva actuació va ser proporcionada, tot i que adverteix que li va donar més cops seguits del previst en els protocols de l'ús de porres. En la sentència, el titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona absol el sotsinspector de les brigades ARRO dels Mossos Jordi Arasa, responsable de l'operatiu d'ordre públic en el desallotjament, per a qui Fernández demanava penes de multa i indemnitzacions que sumaven 1.300 euros.

Arasa ha estat l'únic mosso que s'ha assegut a la banqueta després del violent desallotjament de la plaça durant el 15-M, una operació que va ser qualificada de “neteja”. La querella col·lectiva presentada per 57 ferits durant les càrregues no ha derivat en cap imputació, només la d'Arasa. Això es deu al fet que Fernández va ser l'únic que va poder identificar el policia que el va agredir, perquè aquest portava la visera del casc aixecada i perquè el coneix d'altres operacions policials atès l'ofici de periodista de l'ara diputat.

Però segons el jutge, no s'ha pogut provar que els cops rebuts per Fernàndez -que quan van passar els fets encara no era diputat- continguessin una “potència cinètica desproporcionada”, pel que no s'aprecia que el subinspector Arasa incorregués en una actuació “desmesurada ”o“ desproporcionada ”. No obstant això, el jutge recull en la sentència que el subinspector va utilitzar la porra contra Fernàndez “de manera ininterrompuda o continuada, o com a mínim en seqüències que no es limitaven a un o dos cops curts i secs”, com preveu la instrucció de març de 2008 que regula l'ús de les defenses extensibles per part de la policia catalana.

En qualsevol cas, el jutge conclou que els cops de porra continuats que va clavar-li el subinspector “com a màxim donarien pas a un control administratiu i, si és el cas, a la correcció extramurs del dret penal”. De fet, Fernàndez va denunciar en el judici que Arasa li va donar 11 cops al braç i a la cama en només 40 segons i una puntada a la tíbia. Fernàndez té previst recórrer aquesta sentència absolutòria en considerar que no s'ha tingut en compte la puntada que, segons la seva versió, li va clavar el subinspector i que va mirar d'acreditar amb un informe mèdic.

Segons la sentència, Arasa va colpejar amb la porra reglamentària a algunes de les persones, entre ells David Fernàndez, que es “resistien” a abandonar la plaça de Catalunya “de manera pacífica i asseguts a terra”. En la sentència, el jutge sosté que no s'ha pogut apreciar que Arasa incorregués en una actuació “desmesurada” o “desproporcionada”, pel que considera que la conducta del subinspector “queda emparada en el eximent de compliment del deure”.

El jutge avala l'actuació del subinspector perquè entén que la multitud que hi havia al voltant de les persones concentrades a la plaça de Catalunya “i la seva actitud persistent a mantenir-se asseguts a terra” descartava per “ineficaç” la mera ostentació policial -amb la presència de agents uniformats-, o l'ús d'elements passius, sense emprar cap tipus de defensa.

En la sentència, el jutge també justifica la sentència absolutòria perquè entén que, a partir de les imatges obtingudes de l'actuació del sotsinspector, no s'aprecia que donés els cops de porra amb un “potencial ofensiu extrem” ni que dirigís els cops cap a “zones vulnerables del cos”.

El jutge també subratlla la “lleugeresa” de les lesions sofertes per Fernàndez, que a més es van localitzar a la cama, lloc on el protocol assenyala que s'han de donar els cops de porra. La causa oberta contra Arasa és l'únic episodi del desallotjament d'indignats de la plaça de Catalunya que va arribar a judici, ja que el jutge instructor va arxivar la causa oberta arran de la querella presentada per una cinquantena de persones per l'actuació policial, en entendre que l'operatiu policial havia estat correcte.

Etiquetas
stats