Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Artur Mas es compromet a esgotar la legislatura passi el que passi amb la consulta

El president assegura que, amb consulta o sense, la legislatura acabarà el 2016.

Jordi Mumbrú

Barcelona —

El Govern s’està quedant sense benzina. El president de la Generalitat, Artur Mas, no ha aconseguit encara aprovar els pressupostos del 2013 i l’acord amb ERC no és prou ferm com per donar-li l'estabilitat que necessita en un escenari tan intens. Aquesta debilitat política, juntament amb una crisi econòmica duríssima, li està passant factura i cada cop hi ha més nervis. Les enquestes adverteixen que si ara se celebressin eleccions els republicans passarien per davant dels convergents i això ha inquietat moltes veus del partit, que mai no han vist clara la deriva independentista d’Artur Mas. L’acord entre les dues formacions beneficia clarament ERC, que no ha d’assumir les retallades, i que té un discurs molt més clar sobre el futur nacional de Catalunya. La sensació és que el dipòsit del president s’està quedant sense carburant, que s’esgota, i que la distància que vol recórrer Artur Mas és massa llarga com perquè hi pugui arribar amb aquesta soledat.

Per trencar la sensació que les coses es compliquen i que no hi ha cap reacció, els responsables de comunicació del Govern van anunciar als periodistes que, aquest cop, després de la reunió que cada dimarts fa el consell executiu, qui compareixeria davant dels mitjans de comunicació seria Artur Mas, i no el portaveu, com és tradicional. L’excusa del canvi de cartell era la presentació del Pla de Govern 2013-2016, que en realitat no es pot aplicar perquè no hi ha pressupostos aprovats i que no ha despertat gaire interès entre els periodistes.

En la seva intervenció, Artur Mas, ha insistit en que la legislatura dura quatre anys i que passi el que passi l’any vinent, quan en teoria s’ha de celebrar la consulta, esgotarà el mandat. “El pla és per a una legislatura sencera, quatre anys que acaben el 2016”, ha dit el president i ha afegit: “Si la consulta es fa abans, com està previst, la legislatura acabarà el 2016 igualment”. D’aquesta manera, Mas vol enterrar l’altre escenari possible, que és la declaració unilateral d'independència en cas que a l'hipotètica consulta hi guanyi el sí. Si així fos, segons el president, caldria seure a negociar amb el Govern espanyol per veure “com s’arriba a conclusions concretes”. Mas ha repetit que existeixen els mecanismes per fer la consulta (no vinculant) però ha dit que falta la “voluntat política”. Ha assegurat que és un error que el Govern central no vulguin ni sentir parlar de la consulta però ha dit que també ho és voler declarar la independència de manera unilateral en cas que guanyi el sí.

Una vegada mes, el president ha defensat un Govern d’unitat, convidant a ERC i PSC a entrar a formar-hi part i ha assegurat que “sembla que es veu alguna petita llum” i que “l’escenari positiu arribarà”, de manera que cal començar a pensar en el futur i deixar de banda els “desequilibris” que, segons el seu discurs, va deixar el tripartit i que els convergents han anat corregint durant aquests dos anys.

La sensació d’immobilisme i de soledat que viu el President difícilment es podrà acabar fins que el Govern espanyol no fixi el sostre del dèficit i CiU i ERC siguin capaços d’arribar a un acord per tirar endavant els pressupostos. Però ERC no té cap pressa. Tota la benzina que va consumint CiU va directament al dipòsit dels republicans.

Etiquetas
stats