Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Constitucional retira les competències de prevenció contra la tortura del Síndic

El Síndic, Rafel Ribó.

elDiario.es Catalunya

El Tribunal Constitucional ha deixat sense efecte les competències del Síndic de Greuges en matèria de prevenció de la tortura. Una sentència de l'alt tribunal considera que diversos articles de la llei que regula la figura del Síndic envaeixen les competències de l'Estat, entre ells el que el considera Autoritat Catalana per la Prevenció de la Tortura i dels Tractes o Penes Cruels, Inhumanes o Degradants.

El Defensor del Poble va demanar el 2010 l'anul·lació de diversos articles al·legant que vulneraven la competència exclusiva de l'Estat en matèria de relacions internacionals i perquè va entendre que, en establir la supervisió del Síndic “amb caràcter exclusiu” sobre l'activitat administrativa autonòmica en tots els ordres, li impediria actuar a Catalunya.

Per al Constitucional, la creació d'una Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura “no és compatible” amb la Constitució: “No es tracta d'un supòsit dubtós, sinó del nucli essencial de la competència exclusiva, perfectament delimitat, compost de les matèries característiques del dret internacional, sobre les quals les comunitats autònomes no tenen competència”.

La sentència conclou que “només l'Estat té la competència per designar el Mecanisme Nacional de Prevenció que estableix el Protocol (per a la prevenció de la tortura)”, de manera creu que el Síndic incorre en un “excés competencial” en exercir com a Autoritat Catalana contra la tortura a l'empara de les Nacions Unides.

Per aquest motiu, entre d'altres aspectes, declara inconstitucional el precepte que atribueix al Síndic facultats com l'accés a dades de les històries clíniques en relació amb denúncies per tortures, ja que estan reservades al Mecanisme Nacional de Prevenció. Encara que sí que li reconeix la seva competència per a realitzar entrevistes i requerir l'opinió del metge, en tant que aquestes funcions “poden entendre's desvinculades de les funcions atribuïdes com a Autoritat Catalana i formar part de les comeses de supervisió del Síndic de Greuges”.

El càrrec de Síndic de Greuges l'exerceix actualment Rafel Ribó, i una de les seves tasques era la de fiscalitzar la feina de la policia per evitar vulneracions de drets i casos de tortura, un una tasca que recollia anualment en un informe que presentava al Parlament de catalunya.

“És contrària a la protecció dels drets humans”

Andrés García, membre de la Coordinadora per la Prevenció i la Denúncia de la Tortura, considera que aquesta decisió és un pas enrere en matèria de control de la tortura. “És important que Catalunya tingui una autoritat d'aquest tipus perquè té les competències transferides en matèria de policia”, apunta. “El que es fa és allunyar el mecanisme de control”, afegeix García, amb el que conclou que la sentència va en contra l'“esperit” de la Conveció contra la Tortura.

Poc sospitosa d'afinitat amb el síndic -en el seu moment es va oposar al fet que fos ell aquesta autoritat, ja que apostaven per algú més independent-, des de la coordinadora constaten que el treball del Síndic en matèria de prevenció de maltractaments ha estat molt més intens que el del defensor del poble espanyol.

Etiquetas
stats