Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Duran i Lleida deixa el càrrec de secretari general de CiU

Duran comunica a la cúpula de Unió que deja la secretaría general de CiU

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

Pas enrere de Josep Antoni Duran i Lleida dins de CiU a quatre mesos de la celebració de la consulta sobiranista. Aquest dilluns Duran ha comunicat primer a la cúpula d'Unió i després a la direcció de la federació nacionalista que deixa el seu càrrec de secretari general, una posició de número u de CiU que amb tota probabilitat assumirà Ramon Espadaler, per ara conseller d'Interior de la Generalitat.

La decisió de Duran estava presa des de “fa un mes i dos dies” en una reunió amb Artur Mas, segons ha concretat el líder democristià, i no té a veure amb el dret a decidir ni amb la consulta. Almenys així ho ha subratllat Duran. La intenció d'anar desvinculant-se de diversos dels seus càrrecs ve des del passat estiu, quan també amb el president va acordar anar renunciant a càrrecs com el de president de la comissió bilateral Estat-Generalitat, paralitzada des de fa dos anys i que va abandonar al gener.

Quan va transcendir la seva intenció de dimitir, a principis de juny, Duran va voler deixar clar que es tractava d'una reflexió que gens tenia a veure amb la seva deteriorada relació amb el president Artur Mas, arran del procés sobiranista i els acords de governabilitat amb ERC des l'inici de la present legislatura. I avui ho ha reiterat: “Mai m'he sentit incòmode amb el dret a decidir”, ha afirmat.

No només Duran, sinó també el mateix Artur Mas i el successor Ramon Espadaler han pres la paraula per, entre altres missatges, remarcar que l'objectiu de CiU per celebrar una consulta ha comptat amb el compromís de Duran i ho farà també amb el d'Espadaler. “No sempre hem estat d'acord en tot, però al final sí que ens hem posat d'acord, i això no passa en totes les cases”, ha manifestat Mas.

Aquesta renúncia, però, no aparta Duran de la primera línia política, ja que seguirà de president del grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats i de president del comitè de govern d'Unió Democràtica.

El seu lloc a CiU l'ocuparà Espadaler, conseller d'Interior durant l'actual legislatura, president del Consell Nacional d'Unió i, pel que sembla, aposta de Duran per succeir-lo com a timoner del partit. Sobre Espadaler, Mas ha expressat que compta amb la confiança de tota la federació, en considerar que ha demostrat la seva vàlua en càrrecs tan “delicats” com el d'Interior.

La renúncia de Duran arriba dies abans de la trobada entre el president i Mariano Rajoy a la Moncloa, per abordar precisament el camí cap a la consulta d'autodeterminació prevista per al 9 de novembre. De fet, la inexistent relació entre tots dos Executius evidència el fracàs de Duran en el seu paper de creador del diàleg. Davant la trobada, que encara no té data fixa, Duran ha assegurat que no hi ha novetats.

Duran, que capitaneja Unió des de 1987, era secretari general de CiU des de 2001. Jordi Pujol, llavors president de la Generalitat, va triar a Artur Mas-que era conseller en cap'-com el seu successor, després del que Duran, aspirant fracassat a rellevar Pujol, va acabar de secretari general de CiU.

Etiquetas
stats